null Beeld

Maagverkleining vergroot de kans op alcoholverslaving

Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, hebben een grotere kans op een alcoholverslaving. Soms hebben mensen al aan een glas genoeg om dronken te worden. Diabetespatiënten met een maagverkleining lopen zelfs het risico op een black-out.

Susan Dalstra

In de krant de standaard vertelt de 35-jarige diabetespatiënt Jessica hoe ze alcoholproblemen kreeg na haar maagverkleining. Na de ingreep raakte ze verslaafd aan alcohol en had ze regelmatig black-outs. De arts vertelde haar dat een maagverkleining het risico op alcoholisme vergroot en het bij mensen met diabetes zelfs kan leiden tot levensgevaarlijke bloedsuikerschommelingen. Dat was haar op voorhand niet verteld.

LEES OOK: KYONS EXTREME OVERGEWICHT HAD INVLOED OP HAAR RELATIE

Dronken

Dat onderschrijft Bart van der Schueren, hoofd van de obesitaskliniek van UZ Leuven. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat er een link is tussen een gastric bypass en alcoholmisbruik. Na zo'n operatie belandt alcohol rechtstreeks in de darm, vanwaar het rechtstreeks in de bloedbaan komt. Dat is de reden dat mensen met een maagverkleining na één glaasje al dronken zijn.

Bewusteloosheid

Bij diabetespatiënten is het nog ingewikkelder. Na een maagverkleining wordt de maag omzeild bij het eten en drinken, waardoor bijna onverteerd voedsel rechtstreeks in de darm terechtkomt. Zo komt er veel suiker in de bloedsomloop terecht, wat de suikerstofwisseling in de war schopt en kan leiden tot flauwtes en zelfs bewusteloosheid. Artsen moeten patiënten hier van tevoren over waarschuwen, maar dat gebeurt in de praktijk nog veel te weinig.

Bron: De Standaard. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden