null Beeld

Maaike: “We moeten af van het beeld dat mensen in armoede lui zijn”

Maaike is een alleenstaande moeder van vier kinderen. Al haar kinderen hebben een diagnose, wat lastig te combineren is met een baan. Haar situatie laat zien dat armoede vaak een samenloop van omstandigheden is. 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met VriendenLoterij

Maaike: "Ik wil best werken, alleen vind maar eens een werkgever die het oké vindt dat je een paar keer per week naar het ziekenhuis moet. Ik kan ze geen moment uit het oog verliezen." Maaike vindt het belangrijk haar verhaal te delen. "We moeten af van het beeld dat mensen in armoede lui zijn, dat is een vooroordeel."

20 euro per week

Het gezin komt al jaren rond van een klein budget. "Tot voor kort hielden we, door de drugsverslaving van mijn inmiddels ex-man, maar € 20,- per week over voor boodschappen. Ik werd gedwongen creatief na te denken." Met behulp van voedselpakketten kwam het gezin rond. Het liefst vulde Maaike dit nog aan met extra verse groenten, maar vaak bleef hier niet genoeg geld voor over. "Als je weinig geld hebt, grijp je algauw naar ingeblikt en voorverpakt eten. Alleen zo kun je je kinderen drie keer per dag eten geven."

Wat meer lucht

Door de scheiding is het inkomen van het gezin gestegen tot € 70,- per week. "Dit voelt haast ruim", grapt Maaike. Hoewel het extra geld wat meer lucht geeft, heeft de situatie nog steeds effect op de emotionele toestand van haar kinderen. "Eén van mijn zonen wordt gepest op school omdat hij niet de juiste kleding draagt en niet mee kan doen met de laatste rages. Hierdoor valt hij buiten de boot."

Schaamte

Door de jaren heen heeft Maakte haar situatie geaccepteerd en probeert ze er het beste van te maken. "Ik focus op wat ik wel heb, bij mij is het glas altijd halfvol. We slepen de matrassen naar buiten voor een filmmarathon, gaan fietsen of springen op de trampoline." Toch schamen de kinderen zich soms voor hun situatie. "Ons huis ademt armoede, alles moet opgeknapt worden. Als er bezoek komt, houd ik de deuren daarom zoveel mogelijk dicht. Ik leid de kinderen af met de trampoline of het opblaaszwembadje dat we van vrienden cadeau hebben gekregen."

Kinderhulp

Het afgelopen jaar heeft Nationaal Fonds Kinderhulp Maaike aan nieuwe matrassen en dekbedden voor de kinderen geholpen. "Dat was zó welkom. Eindelijk kon het matras met gaten en het te kleine peuterdekbed vervangen worden. De kinderen durven hierdoor weer vaker vriendjes mee naar boven te nemen."

Een dagje weg

Ook een Zomerpretpakket van Kinderhulp biedt al een paar jaar uitkomst voor het gezin. "Met ons budget kunnen we geen dagje weg, maar met behulp van dit pakket lukt dat in de zomer wel. Hierdoor hebben de kinderen iets leuks te vertellen als school weer begint. Het geeft ze het gevoel erbij te horen in de klas." De inhoud van het pakket wisselt elk jaar, maar bevat altijd een cadeaubon van de supermarkt en vrijkaartjes voor een dagje weg. Vorig jaar ging het gezin met een tas vol zelf uitgezochte lekkernijen naar het dierenpark. Deze zomer zijn ze naar de bioscoop geweest. "Ze mochten van te voren zelf snoep uitzoeken, dat vinden ze geweldig. Dit is voor hen zo ongebruikelijk, daar praten ze nog weken over."

Samen voor alle kinderen

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. Door schaamte kloppen ouders niet snel ergens aan met hun geldproblemen en daar zijn de kinderen uiteindelijk de dupe van.

De vier goede doelen Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job hebben de handen ineen geslagen: op samenvoorallekinderen.nl kan iedereen eenvoudig voorzieningen aanvragen voor kinderen die in armoede opgroeien. Wie tussen 18 september en 31 oktober meespeelt met de VriendenLoterij Bingo, steunt dit initiatief.

null Beeld

Beeld: Martine Berendsen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden