null Beeld

Maandag Wasdag straks echt verleden tijd?

Wie het nog deed mag een vinger opsteken, maar er zou een einde moeten komen aan 'Maandag Wasdag'. Dat vindt Henk Don, bestuurslid van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Waarom? Het kan veel goedkoper op andere tijdstippen, dankzij apps.

Vera Klandermans

Volgens Henk is goedkoper wassen een reactie op de plannen van de Europese Commissie voor een nieuwe energiemarkt. Volgens ACM zouden wasmachines goedkoper kunnen draaien als energiebedrijven blijven innoveren.

Dat zou makkelijk kunnen volgens Don. “Maar huishoudens kunnen ook handig stroom inkopen of opslaan in een batterij die thuis op zolder hangt. Die handige inkoop kunnen ze uitbesteden aan bedrijven of ze kunnen het zelf regelen via allerlei apps."

‘Wasmachine moet zelf gaan nadenken’

Don verwacht dat energiebedrijven nieuwe diensten gaan inzetten die heel wat geld kunnen besparen voor huishoudens. “Dat bijvoorbeeld de wasmachine vanzelf gaat draaien als de elektriciteitsprijs gunstig is. Maandag Wasdag behoort dan tot het verleden."

Zonnepanelen of windmolens bepalen de wastijd

De traditionele wasdag verdwijnt dus uit beeld, maar het kan straks ook rommelen voor diegenen met een dubbele energiemeter, die nu nog profiteren van goedkope energie tussen 21:00 uur en 07:00 uur. De vraag en het aanbod voor stroom kan straks heel anders zijn omdat steeds meer mensen zelf stroom produceren door het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Ook die stroom kan ingezet worden als de prijs hoog is. “Dat biedt kansen voor leveranciers of bedrijven die flexibele prijzen kunnen bieden. Prijzen kunnen dan per uur wijzigen; je betaalt of ontvangt de prijs die op dat moment geldt”, zegt Don.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden