null Beeld

Maarten van der Weijden gaat déze nieuwe uitdaging aan om geld in te zamelen

Maarten van der Weijden (37) zwom afgelopen zomer tijdens zijn elfstedenzwemtocht maar liefst 163 kilometer in 55 uur en haalde daar 4,7 miljoen euro mee op. Maar dat is nog niet genoeg voor de topsporter. 

Maarten heeft nieuwe plannen, maar daarvoor moet hij wel terug naar die 'helse tocht', vertelt hij in de talkshow Pauw. De zwemmer gaat namelijk met een 'Elfsteden-theatertocht' de Nederlandse theaters in om te vertellen hoe hij deze bijzondere zwemtocht heeft voorbereid en beleefd.

Kankeronderzoek

In augustus probeerde de zwemmer, die in 2001 acute lymfatische leukemie kreeg, een zwemtocht te maken langs alle elf steden van de Friese Elfstedentocht. Hij ging deze uitdaging aan om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

4,7 miljoen euro

Maarten kon de tocht helaas niet helemaal volbrengen, omdat z'n lichaam het niet meer aan kon. Hij heeft van de 200 kilometer uiteindelijk 163 kilometer gezwommen in 55 uur. Wat een ongelooflijke prestatie van de zwemmer. Het was mooi om te zien hoe het hele land achter hem stond. Hij heeft uiteindelijk 4,7 miljoen euro met deze tocht opgehaald, 30 euro per gezwommen meter.

Elf steden

Maarten zal begin volgend jaar in elf verschillende steden het podium bestijgen, om alle ins and outs te vertellen over deze heldhaftige zwemtocht. Hij is voor het eerst te zien op 12 januari in Dokkum. De andere steden die hij aandoet zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Zwolle, Doetinchem, Eindhoven, Breda, Utrecht, Rotterdam en Groningen. De topsporter sluit z'n theatershow af op 15 februari in Leeuwarden.

Kankeronderzoek

Ook met deze 'Elfsteden-theatertocht' zamelt Maarten geld in voor meer onderzoek naar kanker. Van alle theaterkaarten die hij verkoopt gaat, gaat steeds elf euro naar het goede doel.

BEKIJK OOK: Ontroerend: hele school zingt leraar met kanker toe:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: ANP & Pauw. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden