null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Maartje en de Meisjes – deel 72: “Hoe het ook loopt, dit wordt onze nieuwe traditie”

Tijdens een uitje naar de supermarkt loopt Maartje Judith weer tegen het mooie lijf. Zo gezellig! Eenmaal thuis vertelt Jochem dat hij een lang weekend weg gaat met een vriend, en ziet Maartje haar kans schoon voor een meidenweekend.

Getty Images

‘Mats en Stijn hebben zin om morgen te logeren', app ik naar Sabine, de moeder van de rooie krullenbol. Z’n beste maat sinds groep 1 en inmiddels ken ik zijn ouders dus ook best goed. Misschien wel handig als ik haar ook vertel dat Jochem en ik uit elkaar gaan. Ineens voelt het als een soort coming out, niet van m’n seksualiteit, maar van m’n status als (bijna) gescheiden vrouw. ‘Leuk! Kan wel hier hoor! Kijken we samen Lego Masters,’ stuurt ze terug. Mooi!

Logeren

Als Nine even later hoort dat haar broer gaat logeren, wil zij dat ineens ook. Ze heeft met niemand afgesproken vandaag, en ik ga haar ook niet opzettelijk bij iemand uitnodigen zeg ik. Nine zelf heeft daar duidelijk helemaal geen boodschap aan en pakt haar jas en gaat naar buiten. Lekker, kan ik even een zuiger door het huis halen. Tien minuten later staat Nine alweer stralend voor mijn neus, met haar vriendinnetje Sophia in haar kielzog. “Ik mag morgen bij Sophia logeren, toch Sophia, toch?” Sophia knikt. “Van mijn moeder mag het. En we mogen dan ook chips.”

“Nou, wat leuk meiden”, lach ik. “Vond jouw moeder het goed, ja?”

“Ja, dat zeg ik toch”, antwoord Sophia bijdehand.

“Prima dan. Goed geregeld Nine.”

Meidenavond

De meiden spelen samen verder en de jongens zijn buiten, dus ik heb de tijd ineens aan mezelf. Ik maak een appgroepje aan met Suus en Liesbeth, en voeg een plaatje van Cindy Lauper roe als groepsfoto. Girls just wanna have fun, noem ik ‘m. 'Morgenavond meidenavond bij mij thuis', app ik. 'Met thee en wijn en chocolade en Sex & The City-marathon. En no worries over die avondklok, want ik heb genoeg logeerbedden voor iedereen. Vanaf 19 uur is Casa Mara geopend!'

De rest van de middag race ik door het huis en geniet ik van de geur van schoon. “Ga nu eens zitten”, zegt Jochem na een uur of twee. “Wat doe je allemaal druk?” Hij kijkt bezorgd.

“Joh, het is goed allemaal. Ik ruim gewoon lekker mijn hoofd op. En het huis. Hoe laat ga jij? En hoe voel je je?”

“Ik voel me teveel in mijn eigen huis”, antwoord Jochem. “...”

“Dus ik ga zo wel vast. Slaap ik daar en dan zie ik je maandagmiddag weer.”

“Prima”, zeg ik. “Geniet ervan he. Goed dat je dit doet.”

Nieuwe traditie

Ineens hebben de kinderen en ik dus een vrijdagavond met z’n drieën. We eten frietjes op de bank en kijken Forrest Gump. Ze kruipen dicht tegen me aan, met hun dekbedden om die lieve iele lijfjes. Hoe het ook loopt, dit wordt onze nieuwe traditie, neem ik me voor. Ieder weekend dat we straks met z’n drieën zijn, doen we een food & film avond op de bank. Niets zo mooi als nieuwe herinneringen maken.

Daar denken mijn vriendinnen blijkbaar net zo over, want Lies en Suus stemmen allebei in met de ladies night. Ik haal lekkers op de markt, leg vier flessen wijn koud en verschoon alle bedden. Mats en Nine nemen allebei twee knuffels mee en na enig aandringen zelfs een schone onderbroek. Als ik ze vrolijk heb uitgezwaaid, realiseer ik me ineens dat dit straks een wekelijks ritueel is. Tasjes pakken en dan de stilte in huis. Even slaat de kou me om het hart. Ik schenk een wijntje voor mezelf in, zet een bruisende playlist op en schuif de stoel precies in het stukje zon. Alles wat er is, is hier en nu. En het is goed.

Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden