null Beeld

Maayke (24) kreeg een beroerte: “Ik appte onbegrijpelijke teksten naar mijn vriend”

Het is vandaag de Dag van de Beroerte. Maayke kan daar ondanks haar jonge leeftijd helaas over meepraten. Ze had al een paar dagen last van flinke hoofdpijn, maar had nooit kunnen vermoeden dat haar leven drastisch zou veranderen. "Toen de therapeut me vroeg om zo veel mogelijk dieren op te noemen, kwam ik niet verder dan 2."

Elselien van Dieren

"In juni 2017 voelde ik me ziek. Ik moest overgeven en viel steeds in slaap op de bank. Ook had ik last van flinke hoofdpijn. ‘Het lijkt wel alsof er iets geknapt is in mijn hoofd’, zei ik tegen mijn vriend Ruud. Paracetamol hielp niet. Toch gingen de alarmbellen niet meteen af. Ik had, net als zo veel mensen, wel vaker last van hoofdpijn."

Ambulance

"Ruud ging die dag gewoon naar zijn werk, maar toen hij terugkwam kon hij me bijna niet wakker krijgen en gaf ik vage antwoorden die niets met zijn vragen te maken hadden. Hij belde de huisartsenpost. De arts dacht in eerste instantie aan een burn-out, maar gelukkig vertrouwde hij het niet helemaal en besloot hij om toch een ambulance te bellen. Van die rit en de eerste dagen in het ziekenhuis weet ik vrijwel niets meer."

Propje in mijn hoofd

"Pas na 3 dagen in het ziekenhuisbed vroeg ik Ruud wat er nu eigenlijk met me aan de hand was. Hij vertelde me dat ik een beroerte had gehad. Er was een propje in mijn hoofd ontdekt in het gebied van de hersenen waar je bewustzijn zit. Dat verklaarde ook waarom ik me de afgelopen dagen niet meer kan herinneren. Maar wat ik me op dat moment niet realiseerde, was hoe groot de gevolgen van deze beroerte zouden zijn."

null Beeld

Maayke en haar vriend.

Rare appjes

"Gefrustreerd lag ik in bed. Wat deed ik hier? Ik moest de volgende dag werken en ik had een tentamen. Ik appte mijn klasgenoten dat ik niet kon komen, maar schreef dat ik bloedarmoede had in plaats van een beroerte. Naar Ruud appte ik helemaal onbegrijpelijke teksten. Vol verbazing las ik het terug. Had ík dit getypt? ‘Doe eens normaal Maayke, je kunt toch wel typen’, riep ik tegen mezelf. Ik probeerde het steeds opnieuw, maar de teksten bleven vaag."

Frustrerend

"Het besef dat ik niet meer dezelfde was als voor mijn beroerte, kwam keihard binnen toen ik met mijn revalidatietherapie begon. Ik kon niet langer dan een minuut fietsen op de hometrainer en toen de therapeut me vroeg om zo veel mogelijk dieren op te noemen, kwam ik niet verder dan 2. Ontzettend frustrerend. Ik was toch geen kleuter? Dit klopte gewoon niet."

null Beeld

Maayke en haar moeder. "Ze is mijn grote steun."

Oorzaak

"De trombose heb ik gekregen doordat ik 'Factor V Leiden' heb, een erfelijke bloedaandoening waarbij je gevoelig bent voor stolsels. Ik ben destijds van een spiraaltje overgestapt naar de pil en dat heeft de beroerte waarschijnlijk uitgelokt. Ik slik nu bloedverdunners, maar dat ben ik aan het afbouwen. Als ik ooit zwanger raak, zal ik die wel weer moeten slikken. Ik heb nog veel last van vermoeidheid en prikkels en ik werk nu 2 keer per week een uurtje. Mijn opleiding tot verpleegkundige moest ik noodgedwongen stopzetten. Het is moeilijk om te zien dat de mensen om je heen doorgaan met hun opleiding, werk, leven terwijl dat van jou stilstaat."

Pijntje

"Het kan nog een tijd duren voordat ik weer helemaal de oude ben, al weet je natuurlijk nooit hoe het loopt. Ook gaan er bij ieder pijntje in mijn hoofd alarmbellen af. Het zou toch niet weer… Gelukkig is mijn vriend een heel grote steun. Hij blijft onder alle omstandigheden rustig en dat is precies wat ik nodig heb. Daarnaast ga ik sinds kort naar een psycholoog om de gebeurtenissen een plekje te geven. Zij gaf me als advies om een dagboek bij te houden. Dat wilde ik eerst in een schriftje doen, maar ik doe het nu op mijn blog. Zo kunnen mijn familie en vrienden lezen hoe ik de afgelopen tijd heb ervaren en wie weet kan ik er ook andere mensen mee helpen."

null Beeld

Maayke met haar oma.

Kleine dingen

"Ik heb altijd gedacht: zoiets overkomt mij niet. Maar nu weet ik beter en wil ik iedereen adviseren om direct naar de huisarts te gaan als je het niet vertrouwt. En de toekomst? Mijn beroerte heeft ervoor gezorgd dat ik nog net iets meer van de kleine dingen geniet en plannen niet langer uitstel tot later. Willen we naar Bali? Dan gáán we gewoon. Waarom wachten?"

Benieuwd naar Maayke’s blog? Je vindt ‘m hier.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: privébeeld Maayke

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden