null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maaykes dochter (16) heeft een eetstoornis: “Door de lockdown raakte ze de controle op haar leven kwijt”

Instellingen die jongeren met een eetstoornis behandelen slaan alarm: zij zien dit jaar een sterke stijging van het aantal anorexiapatiënten dat helemaal stopt met eten en drinken. Ook de 16-jarige dochter van Maayke (38) heeft anorexia. "Tijdens de lockdown raakte ze de controle kwijt op haar leven; alleen deze eetstoornis gaf houvast."

Online redactie LibelleGetty Images

Maayke: “Vorig jaar in de meivakantie gingen we een paar dagen naar de zon. Ze zei dat ze er tegenop zag om in bikini te gaan omdat ze zichzelf te dik vond. Voor de vakantie wilde ze een paar kilootjes afvallen en gezonder eten. Ze was best een snoeper en dat ze nu koos voor een appel in plaats van een kaasbroodje vond ik prima. Heel geleidelijk gingen er wat kilootjes af. Ze kreeg complimenten. Mensen zeiden dat ze er goed uitzag en hoe knap ze het vonden dat ze zo was afgevallen. Ze is onzeker en die complimenten versterkten het gevoel dat ze ergens goed in is. Het stimuleerde haar om door te gaan.”

Ze werd steeds kritischer, begon vragen te stellen over wat we precies aten en ging op verpakkingen kijken wat erin zat. Eten werd een obsessie en ze werd steeds dunner. Toen ze begin dit jaar wilde stoppen met het eten van koolhydraten begon ik me echt zorgen te maken. Ik wilde niet meegaan in het koolhydraatarme idee, maar wel dat ze at. Dan is de keuze tussen een koolhydraatarme boterham of helemaal niets snel gemaakt.”

Controle kwijt

“De lockdown in maart was een keerpunt. Ze had het gevoel dat ze de controle verloor op haar leven. School, sport, afspreken met vriendinnen, alles stopte. Waar ze wel controle over had, was eten. Of beter gezegd: níet eten. Omdat ze door de lockdown niet meer naar school kon, kwam ik erachter dat ze al een tijd niets meer at overdag. Het bleek dus veel erger dan ik dacht. Er zit een stem in haar hoofd die haar volledig in z’n macht heeft. Als ze trek krijgt zegt die stem: ‘Doe het niet. Je mag niet eten.’

We krijgen hulp van een psycholoog. Het is goed dat ze erover praat, maar de eetstoornis is eigenlijk alleen maar erger geworden. Ze is nu echt ziek. Als ze moet eten met andere mensen erbij raakt ze in paniek en barst ze in tranen uit. Ik mag haar eten niet meer klaarmaken omdat ze bang is dat ik er stiekem wat extra’s bijdoe. Het is een zware strijd, elke dag weer."

Sociaal isolement

“Inmiddels is het zo ver dat ze lichamelijk heel zwak is. Ze zat op voetbal, maar dat kan ze al maanden niet meer. Ze heeft het altijd koud en slaapt slecht. Ze kan zelfs niet meer naar school fietsen. Ik breng haar met de auto. Ook hier worstelt ze ontzettend mee. Ze vindt zichzelf lui en is bang dat ze ‘dik’ wordt. Eigenlijk heeft ze ook geen energie meer om naar school te gaan, maar ik wil niet dat ze in een sociaal isolement terechtkomt. Vaak belt ze dat ze het niet meer volhoudt en dan haal ik haar weer op. Het doet me pijn om te zien hoeveel ze mist in haar leven. Sporten, afspreken met vriendinnen, ze kan het fysiek gewoon niet meer.”

Eetstoornis

“Haar lichaam is niet veel meer dan botten. Aangeraakt worden doet haar pijn, ik kan haar niet eens meer knuffelen. Eigenlijk moet ze worden opgenomen in een kliniek, maar er is geen plek. De wachtlijsten zijn enorm. Ze wil absoluut niet in het ziekenhuis terechtkomen. Als ik zeg dat die kans groot is wil ze er alles aan doen om beter te worden. Toch neemt de ziekte steeds weer de overhand. Mijn grootste angst is dat ze het niet redt. Daar ben ik veel mee bezig, al huil ik niet waar ze bij is. Ik wil sterk zijn voor haar, maar hoe lang houdt ze dit nog vol? Ze heeft vorig jaar die knop omgezet om te gaan lijnen, nu moet ze die knop vinden om hem terug te zetten.”

De namen zijn in verband met privacy gefingeerd. Bij de redactie zijn de echte namen bekend.

Tekst: Annemiek Riesebosch. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden