Mag je werkgever je nú al vragen wanneer je rond kerst vrij wil nemen?  Beeld Getty Images
Mag je werkgever je nú al vragen wanneer je rond kerst vrij wil nemen?Beeld Getty Images

Mag je werkgever je nu al vragen wanneer je rond kerst vrij wil nemen?

Kom je net uit de zomervakantie gerold, vraagt je werkgever alweer naar je kerstplannen. Allemaal leuk en aardig, maar jij hebt nog geen flauw idee wanneer je met kerst vrij wil nemen. Je werkgever blijft ondertussen maar aandringen, want hij wil het zo snel mogelijk weten.

Tara StokdijkGetty Images

Mag je werkgever je eigenlijk nu al vragen wanneer je rond kerst vrij wil nemen?

Vrije dagen rond kerst

Natuurlijk is het logisch dat je werkgever dit op tijd wil weten. Vaak is het ieder jaar weer gedoe: het hele team wil precies dezelfde dagen vrij hebben. Je werkgever is ervoor verantwoordelijk dat er toch voldoende mensen aan het werk zijn op die dagen. Dat kan best een puzzel zijn.

Geen verplichting

Toch mag hij of zij jou niet nu al opzadelen met dat probleem. Natuurlijk staat vragen vrij. Als jij toevallig nu al precies weet wanneer jij in de kerstvakantie weg wil, kun je dat lekker op tijd bespreken. Maar als werknemer ben je niet verplicht om dat te doen.

De wet

Dus als je werkgever aan je vraagt om voor het einde van de maand je kerstplannen door te geven, dan hoef jij hier geen gehoor aan te geven. Volgens de wet worden jouw vakantiedagen namelijk vastgesteld aan de hand van jóúw vakantieaanvraag. Niet andersom.

Binnen twee weken antwoord

Sterker nog: je werkgever moet hierbij wél aan een termijn voldoen. De werkgever moet namelijk verplicht binnen twee weken antwoord geven op jouw vakantieaanvraag. Als je geen antwoord krijgt, betekent dat automatisch dat je aanvraag is goedgekeurd. Jij mag dus wel nu al vrij vragen in de kerstperiode en je werkgever moet binnen twee weken laten weten of dat akkoord is of niet. Je baas mag dus niet zeggen dat hij daar tegen die tijd op terugkomt.

Het voordeel van vroeg zijn

In veel gevallen is het wel voordelig om nu al na te denken over vakantiedagen opnemen in de kerstperiode. Als je dat pas op het laatste moment doet, dan kan het zijn dat je baas het rooster niet meer rond krijgt. Op basis daarvan mag-ie jouw aanvraag afwijzen.

Onze kerstplannen? Vooral. Veel. Eten. Dat snapt Fedja als geen ander:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden