null Beeld

Magere maandag: Asperges

Deze periode zijn ze weer volop te verkrijgen. Heerlijke groente van eigen bodem: Asperges! Asperges werken bloedzuiverend en vochtafdrijvend, wat prettig is bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Onze voorouders dachten dat de asperge een positief effect op het liefdesleven had.

Slanke asperges

Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën en tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Asperges op klassieke wijze

Je kunt asperges koken en grillen. Je kunt er soep en salade van maken, maar het allerlekkerst is toch wel de asperge op de traditionele manier. Dit is met hardgekookte eieren en een botersaus.

Wat heb je nodig?

Voor asperges voor 4 personen:

- 175 g koude boter

- 1500 g witte asperges

- 20 g slagroom

- 30 g witte wijnazijn

- 30 g witte wijn

- ei

- zout en peper

- sjalotje

- kervel, vers

- citroen

Zo maak je het!

  1. Kook de asperges en laat ze uitlekken.
  2. Laat voor de beurre blanc de wijn, azijn, sjalot en een snufje peper in een pan met dikke bodem op zacht vuur inkoken.
  3. Voeg de slagroom toe, roer goed en voeg de boter in gedeelten toe.
  4. Doe dit op heel zacht vuur of in een kom boven een pan met heet water.
  5. Roer onafgebroken tot er een fluwelige saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  6. Kook de eieren in circa 8 min. hard. Spoel ze koud, pel ze en verkruimel de eieren met een vork.
  7. Serveer ze met de beurre blanc en eieren.
  8. Strooi wat zwarte peper over de asperges en garneer met takjes kervel.

undefined

Bron: Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Luuk Geertsen en Carel Verduin. Styling: Marinella Anagnostopoulus.

Hoe eet jij je asperges het liefst?

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden