null Beeld

Maken: zalige Sachertorte

Niets lekkerder om op een vrije middag de keuken in te duiken om een prachttaart te maken. Dit juweeltje van een sachertorte bevat veel lekkers en is een kunstwerk om te serveren bij de koffie!

Nodig voor de sachertorte

Voor de cake

  • 150 g pure chocolade, in stukjes
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 120 g basterdsuiker
  • ½ tl vanille-extract
  • 5 eieren, dooiers en eiwit gescheiden
  • 100 g gemalen amandelen
  • 50 g bloem, gezeefd

Voor erop

  • 6 el abrikozenjam, door een zeef gedrukt
  • 150 g pure chocolade, in stukjes
  • 200 ml slagroom
  • 25 g melkchocolade, in stukjes

Extra

  • springvorm ø 22-24 cm
  • bakpapier

Zo maak je deze hemelse sachertorte

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 22 of max 24 cm doorsnede goed in en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de chocolade au bain marie: in een kom boven een pannetje zacht kokend water. Draai het vuur uit zodra het water echt kookt, maar laat de kom op de hete pan staan. De chocolade zal verder smelten. Haal de kom van de pan af als de chocolade echt gesmolten is. Laat even afkoelen.

Klop de boter zacht en romig, voeg de suiker in scheuten toe tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg de afgekoelde chocolade en het vanille-extract toe en daarna de dooiers en spatel op het laatst het amandelmeel en de bloem erdoor. Het is nu een behoorlijk dik mengsel.

Klop de eiwitten met een snuf zout stijf in een brandschone kom. Spatel het in drie delen door het beslag. Meng tot een egaal beslag. Giet in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak ongeveer 45-50 minuten, of tot de cake mooi is gerezen en de bovenkant terugveert als je er zachtjes op drukt. Laat een paar minuten afkoelen. Verwijder dan de vorm en laat hem op een rooster koud worden.

Maak nu het glazuur. Verwarm de abrikozenjam in een kleine steelpan en kwast de jam in een gelijkmatige laag over de bovenkant en zijkanten van de cake. Laat opstijven.

Verwarm in een andere steelpan de room, haal hem van het vuur als de room gaat koken en voeg de pure chocoladestukjes toe. Laat de hete room een paar minuten staan, roer daarna totdat de chocolade gesmolten is en laat dan afkoelen tot hij lauwwarm en iets dikker is. Giet het glazuur nu midden op de cake, verdeel het aan alle kanten gelijkmatig en verspreid het met een pannenkoekmes tot alle randen bedekt zijn. Laat het opstijven (niet in de koelkast).

Smelt om het woord ‘sacher’ te maken (dat hoort echt op de taart!) de melkchocolade au bain-marie. Schep de gesmolten chocolade in een spuitzakje of boterhamzakje en snijd er een heel klein puntje vanaf. Schrijf snel het woord ‘sacher’ in het midden van de taart en laat hem verder opstijven.

Bereidingstijd: 1 uur. Baktijd: 45 minuten. Circa 361 kcal per punt (8 punten).

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Jan Luijk

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden