null Beeld

Makkelijk én snel: 10 ideeën met bladerdeeg

Voor onverwacht bezoek maak je even snel zoute koekjes of een zoet taartje. Zo gedaan en erg smakelijk.

1. Krokante tomatentaartjes

undefined

Rol 4 plakjes deeg op elkaar uit tot een lap van 24x16 cm. Steek er 6 cirkels uit van 8 cm doorsnede. Bestrijk ze met tapenade en beleg ze dakpansgewijs met plakjes tomaat. Bestrooi met zout en peper en bak de taartjes in 20-30 min. krokant.
2. Amandelstengels

Bestrijk 4 plakjes deeg met honing en snij elk plakje in 5 repen van 2x10 cm. Leg de repen op een bakplaat en bestrooi ze met grofgehakte amandelen. Bak de stengels krokant in 15-25 min.
3.

Zoute koekjes

Snij 1 plakje deeg in 16 vierkantjes van 2½ x 2½ cm. Bestrijk het deeg dun met losgeklopte eidooier (zie roomtompouces) en bestrooi met iets zout en wat sesamzaadjes. Bak de koekjes in 10-15 min. krokant.

4.

Roomtompouces

Halveer 4 plakjes deeg en leg ze op de bakplaat. Prik het deeg met een vork regelmatig in. Klop 1 eidooier los met 1-2 tl slagroom en bestrijk hiermee het deeg. Bak het in 15-25 min. krokant (leg er tijdens het bakken een rooster op, zo kan het deeg niet rijzen). Stapel 2 plakjes op elkaar, gevuld met stijfgeklopte slagroom.

5.

Perentaartjes

Rol 4 plakjes deeg op elkaar uit tot een dunne lap. Snij 2 grote handperen in schijfjes en leg ze gewaaierd, als een halve peer, op het deeg. Snij het deeg rondom de peer weg, laat daarbij een rand van ca. 1 cm zitten. Bestrijk peer en deeg dun met honing en bak de taartjes krokant in 20-25 min.

6.

Gevulde kaasflapjes

Snij 1 plakje deeg in vieren en leg op elk stukje 1-2 tl verkruimelde roquefort en enkele druppels slagroom. Vouw het deeg dicht tot driehoekjes en bestrijk met losgeklopt ei (zie roomtompouces). Bak de flapjes krokant in 15-25 min.

7.

Grote krakelingen

Plak 2 plakjes deeg aan elkaar en rol de naden plat. Snij hieruit 10 repen van 20x1 cm. Vorm elke reep tot een krakeling, bestrijk deze met melk en bestrooi met wat suiker. Laat de krakelingen 30 min. in de koelkast koelen en bak ze krokant in 15-20 min.

8.

Appelbollen

Boor het klokhuis uit 4 geschilde, kleine appels. Vul de holtes met amandelspijs en bestrijk de appels met gesmolten boter. Rol 5-6 plakjes deeg op elkaar zo dun mogelijk uit en snij de deeglap in vieren. Verpak elke appel helemaal in een stuk deeg en bak ze krokant in 20-25 min.

9.

Hartige koekjes

Rol 1 plakje deeg iets uit en bestrijk met pesto. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en rol het deeg op tot een rol. Leg het, gerold in plastic-folie, 30 min. in de koelkast. Snij de rol daarna in ca. 12 plakjes van 1 cm dik en bak de koekjes krokant in 12-18 min.

10.

Soep onder deeg

Schenk warme soep naar keuze in kommen. Dek de kommen af met cirkels bladerdeeg en plak de deeg-randen op de kom vast met losgeklopt ei (zie roomtompouces). Versier het deeg met de afsnijdsels en bestrijk het met losgeklopt ei. Bak het deegdeksel krokant in 15-20 min.

null Beeld

Bladerdeeg bakken

Omdat bladerdeeg altijd wordt gebakken, geldt deze informatie voor alle recepten:

  • Laat de plakjes deeg vlak voor gebruik ontdooien.
  • Gebruik voor het bakken een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het deeg in het midden van een voorverwarmde oven op 190-200ºC.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renée Frinking. Styling: Ingrid van Kuringen. Bereiding: Coen Beute

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden