null Beeld

Man bij bevalling zorgt voor nog meer pijn

Bevallende vrouwen hebben niks aan een man in de verloskamer. Volgens Britse onderzoekers levert een man aan het bed alleen maar extra stress op.

Susan Dalstra

Ze hebben natuurlijk de beste bedoelingen, maar die mannen die een handje vasthouden tijdens de bevalling zorgen alleen maar voor meer pijn. De man bezorgt de moeder vaak stress en gêne. Ze blokkeert en verspilt dan essentiële energie die ze juist nodig heeft voor een bevalling. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van het University College in Londen.

Adrenaline

Het effect valt hormonaal te verklaren: wanneer een moeder meer spanning voelt, produceert ze extra adrenaline, het hormoon dat ons laat reageren op gevaar. Dat belemmert de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte. Het brengt de weeën op gang.

Pijnimpulsen

Voor haar onderzoek rustte de neurowetenschapper tientallen hoogzwangere vrouwen uit met een toestelletje op hun vingers, om de pijn te meten tijdens de bevalling. De vrouwen gaven hun eigen pijn ook een rapportcijfer, zowel met als zonder partner aan het bed. Wat bleek? Geen enkele vrouw voelde minder pijn wanneer de vader z'n best deed om haar te ondersteunen. Integendeel: bij veel vrouwen gingen de pijnimpulsen iets omhoog.

Op de gang

Moeten mannen voortaan dan maar op de gang staan? Voorzitter Linda Rentes van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) vindt dat geen goed idee. "Bij een bevalling is het belangrijk om iemand aan je zijde te hebben bij wie je je prettig voelt. Je partner, je moeder, je zus."

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden