null Beeld

‘Marble mania’ is het zorgeloze antwoord op alle onrustwekkende televisie

Tegenwoordig zien we twee verschillende dingen op televisie: virologen en economen die iedere dag in andere bewoording zeggen dat ons leven voorgoed is veranderd, en programma's die ons dan weer kalmeren in de vorm van BN’ers die iets banaals doen. Momenteel is dat Marble mania, een spelshow waar het draait om, jawel, knikkers. 

In Marble mania nemen drie bekende Nederlanders het tegen elkaar op met knikkerraces en behendigheidsspelletjes tussendoor om tijd te rekken. Onderdeel van het programma zijn - oké, toegegeven - spectaculaire knikkerbanen die speciaal gemaakt worden door knikkerexperts en TU-studenten. Jack van Gelder verzorgt het commentaar en Winston Gerschtanowitz presenteert het programma door iedere tien minuten "mooie baan hè?", "deze is gaaf hè?", of: "het ziet er echt heel mooi uit, die jungle", te zeggen.

Pure nostalgie

Neem je het John de Mol kwalijk? Het vermaak van knikkers is enorm, vele generaties jongens en meisjes groeiden op met de gekleurde glazen bolletjes. Het feit dat 1,4 miljoen mensen gisteren niet wegzapten kan worden verklaard uit nostalgie. Het verlangen naar de zorgeloze tijd dat het verliezen van je SuperMegaBonk het enige probleem leek te zijn. Tel daar de humor van de Volendamse kandidaten Simon Keizer, Nick Schilder en Kees Tol donderdagavond bij op, en je vermaakt je eigenlijk best wel het komende uur.

Zo competitief Kees was in het programma, zo ontroerend was het enthousiasme van de drie mannen over dit speelgoed. Veel spanning was er namelijk niet. Nick, Simon en Kees streden alle drie met een eigen kleur (geel, rood en blauw), waarmee ze verschillende opdrachten zo goed mogelijk moesten volbrengen en als eerste over de finish komen. Maar dat hebben ze niet allemaal zelf in de hand, er zitten ook banen bij waar je vooral geluk moet hebben. Het maakt de kijker - althans mijzelf - daarom niet zoveel uit wie er nu wint.

Goed doel

Maar ook dat valt goed te praten. Hoe meer spellen ze winnen, hoe meer knikkers ze krijgen, en hoe groter de kans dat ze in de grande finale een hoog geldbedrag winnen - dat uiteindelijk naar een door henzelf gekozen goed doel gaat. En daarom: het maakt in dit geval dus niet zoveel uit wie er nu wint. Ik vind dat hoe dan ook een mooi gebaar en heb ondertussen ook nog dankzij de Volendamse deelnemers een glimlach op m'n gezicht gekregen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden