null Beeld Jeroen Oerlemans
Beeld Jeroen Oerlemans

Marcel Levi: “Het kan inderdaad weken duren voor de coronatest weer een negatieve uitslag toont”

Nu de coronamaatregelen versoepelen lijkt het erop dat we deze zomer tóch op vakantie kunnen. Een heerlijk vooruitzicht, maar hoe zit het als je vlak vóór je vakantie getroffen wordt door corona? Een test toont immers soms nog tot tien dagen ná genezing positief, terwijl je dan niet meer besmettelijk bent. Hoe kan dit, en wat moet je in dit geval doen? Internist Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Tien dagen

Marcel Levi: “Als je positief getest bent op corona, ben je na tien dagen niet meer besmettelijk. Dat houdt in dat je de ziekte na die tien dagen niet direct meer kunt overbrengen op een ander. Maar dit betekent niet dat de test, die heel gevoelig is, negatief is na die tien dagen.”

Positieve test

“Dat komt omdat er nog een heel klein beetje van het virus in je lichaam aanwezig kan zijn. Dit is niet genoeg om iemand anders te besmetten, dat besmettingsgevaar is immers weg na de tien dagen. Maar het is wel genoeg voor een test om positief te blijven testen en dan lijkt het alsof je nog ziek bent, wat in feite dus niet het geval is.”

Vaccinatiepaspoort

“Er wordt nu veel gesproken over een vaccinatiepaspoort, maar dit is nog niet doorgevoerd. Maar in bijna alle Europese landen moet je wel een negatieve PCR-test kunnen tonen om de grens over te gaan, al helemaal als je per vliegtuig reist. Dus mocht je dan nog restjes van het virus in je lichaam hebben is dat een probleem, want het kan wel weken duren voor de test een negatieve uitslag toont. En daar is helaas niets aan te doen.”

Annuleringsverzekering

“Mensen die op vakantie willen gaan, wordt daarom nadrukkelijk aangeraden een goede annuleringsverzekering te nemen. Een autovakantie een paar weken opschuiven is vervelend maar hoeft geen probleem te zijn, maar een vliegvakantie kan bij een positieve test in het water vallen. Dek jezelf dus goed in en sluit een goede verzekering af.”

Geen groter risico

“Op vakantie gaan an sich hoeft geen probleem te zijn. Als je al corona hebt gehad of als je gevaccineerd bent, is het niet risicovoller dan thuisblijven. Want doordat er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, gaan we de komende periode zien dat er steeds minder mensen in het ziekenhuis belanden en er ook steeds minder mensen besmet gaan raken.”

Thuisblijven

‘Als je op vakantie ziek wordt, zal je daar worden opgenomen. Als je de ziekte wel hebt maar niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te worden, kun je - mits je geen vliegvakantie hebt - gewoon naar huis gaan en dezelfde regels hanteren als in Nederland. Maar het is een persoonlijke afweging of je dat risico wilt nemen. Een vakantie in eigen land is dus helemaal niet zo’n slecht idee.”

Hatsjoe! Heb je een loopneus en last van je keel? Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden