null Beeld

PREMIUM

Marcella (48): “We houden ons hart vast voor wat we in ons huisje zullen aantreffen”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Marcella over haar huisje in Frankrijk, dat zij en haar man nu al meer dan een jaar niet hebben kunnen bezoeken.

Marcella (48): “Twee jaar geleden hebben mijn man en ik een huisje in Frankrijk gekocht. Het was een droom die we al heel lang hadden en die eindelijk is uitgekomen dankzij een erfenis van een oudtante. Wat een bezit, zo’n huisje aan de rand van een piepklein dorp! We hebben uitzicht over glooiende weilanden en verderop liggen beboste heuvels. Die zonsondergang daar… Het eerste jaar waren we er de hele zomervakantie. Dat waren we het afgelopen jaar ook van plan, maar door corona was er een inreisverbod, waardoor we de grens niet over kwamen. Daarna golden er allerlei regels zodat we in Frankrijk nauwelijks de deur meer uit zouden kunnen.

Angstbeelden

De zomer ging voorbij, toen de herfst en ook de hele winter hadden we geen idee hoe het huisje erbij stond. We waren er te kort geweest om kennis te maken met de buren en kenden er niemand die voor ons even poolshoogte zou kunnen nemen.

Het eerste jaar hadden we allerlei voorzieningen getroffen voor de winter: waterleidingen geleegd, buitenkranen afgesloten, dat soort dingen. Daar was het nu niet van gekomen. En toen kwam ineens die strenge vorst. Sindsdien hadden we angstbeelden van gesprongen waterleidingen en overstromingen in het huisje.

Leeggeroofd

Er kan nog veel meer misgaan, want ons huisje ligt niet aan een drukke weg. Inbrekers zouden dus op hun gemak het hele huis leeg kunnen halen zonder dat iemand het merkt. Dat spookt door mijn hoofd sinds we van kennissen hoorden dat hun huis na een lange winter was leeggeroofd. Zelfs de wc-pot en de trapleuning waren meegenomen. Nu beseffen we maar al te goed dat een huisje in Frankrijk niet alleen rozengeur en maneschijn is, maar dat het ook nadelen heeft om 1000 kilometers verderop te wonen. Binnenkort gaan we er weer heen en we houden ons hart vast voor wat we daar aantreffen. Eén ding is zeker: we gaan op zoek naar iemand die een oogje in het zeil houdt als wij er niet zijn.”

Interview: Tineke Beishuizen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden