null Beeld

Margreet (45) is al vanaf haar 23e op dieet

Het leven van Margreet staat al meer dan 20 jaar in het teken van afvallen. Nu wil ze een échte oplossing voor haar overgewicht. 

Online redactie Libelle

“Ik was 23 toen ik aan mijn 1e dieet begon. Van die zakjes met poeder dat je aan moest lengen. Vreselijk vond ik het, maar ik viel er wel van af en dat was hard nodig. Er werd bij ons thuis flink gesnoept en toen ik op mijn 18e op mezelf ging wonen, zette ik die slechte traditie voort. Ik ben redelijk op gewicht gebleven tot ik ging trouwen, dat was op mijn 29e. Daarna ging het door allerlei omstandigheden weer mis."

2 eten meer dan 1

"Met z’n 2en eten is toch gezelliger dan alleen en daardoor at ik ook meer. En in je eentje een dieet volgen als je wel voor je man moet koken, is ook best lastig. Toen begon het jojoën: afvallen, daarna méér aankomen dan eraf was gegaan, weer afvallen en vervolgens alles er weer bij eten plus wat extra kilo’s. Ach, het bekende verhaal. En je wéét dat dit zo zal blijven, tenzij je je eetpatroon echt drastisch verandert. Ik kreeg last van versleten knieën en had voortdurend pijn in mijn onderrug. Daardoor lukte het niet om te sporten, zelfs fietsen was lastig. ‘Tsja, afvallen zou helpen’, zei de specialist."

Ongelukkig

"Ondertussen had ik een hekel aan mijn uiterlijk gekregen. Als ik me ’s ochtends had aangekleed en voor de spiegel stond, was ik nooit blij met mezelf. Ik schaamde me zelfs voor mijn man en ik was blij dat er een deur voor de douche zat. Met hem praatte ik niet over mijn gevoelens, dat waren we niet gewend. Dat en nog wat meer onuitgesproken problemen zorgde voor een steeds slechtere relatie met mijn man. Uiteindelijk gingen we in relatietherapie. Daar durfde ik voor het eerst uit te spreken dat ik mij ongelukkig voelde in mijn lijf. Ik woog op dat moment 115 kilo."

Ingreep

"‘Als je het zo voelt, moeten we daar iets aan doen’, zei mijn man. En zo ben ik bij de obesitaskliniek terechtgekomen. Vanaf dat moment ging het snel. Binnenkort krijg ik een maagverkleining, dat is voor mij de enige oplossing. Ik verheug me erop maar ik zie er ook tegenop. De ingreep is namelijk niet omkeerbaar. Eigenlijk kan ik bijna niet geloven dat ik ooit echt af zal vallen, maar als ik nou toch echt eens een normaal gewicht zou krijgen, wat zou ik dan gelukkig zijn!”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Trijntje had 9 weken om in haar trouwjurk te passen. In Mijn Trouwjurk vertelt ze haar verhaal.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden