null Beeld

Marike (53) heeft al 40 jaar heftige migraine

Dat migraine iets anders is dan hoofdpijn, bewijst het verhaal van 53-jarige Marike. Haar leven wordt volledig bepaald door haar migraine-aanvallen. "Mijn hoofd bepaalt mijn agenda."

Redactie Libelle.nl

Het is deze week de Internationale week van de migraine en dat is niet voor niets, want migraine is stukken erger dan gewoon een beetje last hebben van hoofdpijn. De hoofdpijn die je tijdens zo'n aanval voelt, kan je helemaal lam leggen. Je wordt volledig uitgeschakeld waardoor je niets meer kunt. Migraine is dan ook stukken erger dan gewoon een beetje last hebben van hoofdpijn.

Medicijn

De Europese Commissie heeft een nieuw medicijn tegen migraine, Aimovig, goedgekeurd. Dit middel hoeft slechts één keer per maand geïnjecteerd te worden en heeft weinig bijwerkingen. Klinkt veelbelovend, maar uit onderzoek blijkt dat het bij veertig procent van de patiënten aanslaat en bij zestig procent dus niet.

Marike zou maar wat graag hopen dat het preventieve medicijn ook voor haar werkt. Zij lijdt al sinds haar jeugd aan heftige migraine die allerlei facetten in haar leven compleet op z'n kop zet.

Gestopt met werken

"Ik droom ervan om onbezorgd plannen te maken. Gewoon een hele dag weg kunnen gaan zonder risico dat migraine roet in het eten gooit. De laatste jaren zijn de aanvallen alleen maar frequenter en heftiger geworden. Vorig jaar moest ik daardoor zelfs stoppen met werken, dat vond ik vreselijk. Tweederde deel van de maand functioneer ik niet goed door migraine. Zo’n tien dagen daarvan ben ik echt gevloerd en is het of er een strijd woedt in mijn hoofd."

Pijn opvangen

"Een injectie met triptanen neemt voor een deel de bonzende pijn weg, maar niet de andere symptomen, zoals moeilijk praten, slechter zien en niet kunnen lopen. Jarenlang greep ik elke therapie aan om ervan af te komen. Tevergeefs. Inmiddels probeer ik toch een goed leven te hebben mét migraine. Minder medicijnen, meer proberen met healing-oefeningen om de pijn op te vangen. Tijdens een aanval zoek ik naar een soort kern in mezelf. Zo kan ik de pijn beter aan."

Verwarrend

"De onvoorspelbaarheid en de onzichtbaarheid vind ik het moeilijkst. Anderen snappen soms niet goed dat migraine veel gevolgen heeft voor mijn dagelijks leven. Mijn hoofd bepaalt mijn agenda. Na een aanval kan ik er toch stralend uitzien, dat is verwarrend. Daarom ben ik de laatste tijd duidelijker over mijn klachten, dat maakt het voor de buitenwereld beter te begrijpen. Migraine is een hersenziekte en niet zomaar hoofdpijn. Doordat de migraine veel tijd en energie kost, heb ik naast mijn gezin weinig sociale contacten. Dat voelt soms best alleen. Maar ik zie ook positieve kanten. Als ik een paar goede dagen heb en mijn hoofd weer werkt en helder is, ben ik extra blij. En na een aanval is de wereld prachtig. Dan ervaar ik rust en geniet ik extra van de kleuren in de natuur.”

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de beste nieuwsbrief van Nederland!

Interview: Annemarie van Dijk. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden