null Beeld

Marion kampte bijna een jaar met coronaklachten: “Ik had 3 heftige terugvallen”

Marion Vaes-Jacobs (64) raakte in maart 2020 besmet met corona nadat ze op een surpriseparty was geweest. Het duurde, vanwege coronaklachten, maar liefst vier maanden tot ze weer aan het werk kon. Pas sinds januari voelt ze zich weer de oude.

Ismay Gijsen

In maart spraken we Marion al eens over haar besmetting. Er was toen nog vrij weinig bekend over COVID-19 en de testen waren schaars. Momenteel gaat het goed met haar, maar dit heeft lang geduurd. Ze kijkt op de periode terug als een heftige tijd.

Spoedeisende hulp

"Sinds januari ben ik weer de oude. Ik heb lang moeten hoesten en heb drie heftige terugvallen gehad", vertelt Marion. "Met Pasen 2020 speelden de coronaklachten weer op: ik werd heel erg benauwd en ik kreeg veel pijn. De huisarts dacht aan een longembolie en stuurde me door naar de spoedeisende hulp." Marion heeft vier á vijf uur op de spoedeisende hulp gelegen en toen er niets was gevonden, werd ze uiteindelijk doorgestuurd naar de longarts.

Conditie

"De longarts liet foto’s zien waarop je kon zien dat de vloeistof onderaan mijn longvliezen helemaal weg was. Dit doet net zoveel pijn als een longembolie." Dat nieuws was een flinke tegenvaller voor Marion. Ze heeft er lang over moeten doen om haar conditie weer terug te krijgen. "Als ik opsta heb ik meestal een hartslag rond de 59, maar in die periode rond de 100. Als ik mijn tanden ging poetsen, schoot mijn hartslag naar 120." Uiteindelijk heeft Marion haar conditie teruggekregen door te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. "Ik deed een uur over oefeningen die normaal gesproken 10 minuten duren."

Geheugenverlies

Een ander probleem waar Marion mee te maken kreeg, was geheugenverlies. "Ik kon bijvoorbeeld niet meer herinneren wat ik de dag ervoor had gegeten. Later las ik in de krant dat dit met mijn besmetting te maken had." Dat soort coronaklachten had Marion graag met haar huisarts besproken, maar vanwege de drukte was er amper tijd voor haar.

Teleurgesteld in huisarts

"Er was eigenlijk alleen aandacht voor mensen die in de ziekenhuizen lagen. Ik moest het allemaal zelf maar uitzoeken. Ik begrijp dat het een drukke periode was, maar ik ben wel teleurgesteld dat ik vaak ben afgewimpeld." Momenteel gaat het weer goed met Marion. Ze werkt op de gezinssuite in het Amphia Ziekenhuis in Breda en heeft haar uren rustig opgebouwd. De situatie in het ziekenhuis is momenteel goed onder controle. "Het is niet zo druk als vorig jaar op de ic en we weten nu ook precies hoe we met besmette patiënten moeten omgaan."

Coronabeleid

Op het huidige coronabeleid is momenteel veel kritiek. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit al maanden voor versoepelingen van de maatregelen in de horeca en heeft inmiddels besloten de Nederlandse staat voor de rechter te slepen. Marion snapt de frustratie, maar staat achter het beleid dat wordt gevoerd.

"Naar mijn mening moet je alles dichthouden tot de besmettingen laag blijven. Als je het nu opengooit, zullen de besmettingen oplopen en moet alles van de zomer weer dicht. Ik begrijp de ondernemers en de jeugd, maar ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe ziek je kan zijn. Ik ben 64 en heb twee keer een goede griep te pakken gehad. Ik kan je zeggen: corona is tien keer zo erg. Zowel mentaal als fysiek."

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Privé

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden