Mark Rutte, dat kan beter! Dít is hoe je op de juiste manier je excuses aanbiedt
De aanscherpingen van de coronamaatregelen waren voor velen een bittere pil, gezien ze slechts twee weken na de versoepeling ingevoerd werden. Demissionair premier Rutte heeft daar nu zijn excuses voor aangeboden, net als voor zijn houding tijdens de persconferentie vrijdagavond.
Hij noemt de te snelle versoepelingen ‘een inschattingsfout’.
Maatregelen
Terwijl er net wat meer dingen mochten en het normale leven enigszins hervat kon worden, was het twee weken later plots alweer gedaan met de pret. Het aantal coronabesmettingen liep snel op, en dat resulteerde in weer een aanscherping van de maatregelen. Mark Rutte biedt voor deze gekke loop van zaken nu zijn excuses aan.
Inschattingsfout
“Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor”, geeft Rutte toe. Na de persconferentie vrijdag werden zowel hij als Hugo de Jonge overladen met kritiek. Hun lakse houding en het gebrek aan zelfkritiek schoot bij velen in het verkeerde keelgat. “Dat was niet onze beste persconferentie”, ziet ook de demissionair premier in.
Verklaring
Als verklaring geeft de demissionair premier de drukte rondom de nieuwe maatregelen, waardoor hij en de Jonge niet genoeg tijd hadden om zich voor te bereiden. Wat de gevolgen zijn en óf er überhaupt gevolgen komen, is nog niet bekend.
Niet goed genoeg
Een fout of verkeerde inschatting kan iedereen overkomen. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, is cruciaal voor de vraag of het nog goed komt. Een welgemeend excuus is dan de eerste stap en dan het liefst niet pas een paar dagen later.
Let wel: een excuus uit het hart is iets anders dan een smoes. Klinkt logisch, maar het gaat nog best vaak mis. Het is inmiddels welbekend dat Rutte, net als onze koning vorig jaar, nog wat te leren heeft op het gebied van excuses maken. Daarom een stappenplan voor het maken - en overbrengen - van zo’n excuus. Demissionair premier, leest u mee?
1. De fout erkennen
De eerste stap is altijd erkennen dat het misging. Laat zien dat je begrijpt waarom iemand zich gekwetst voelt. Alleen ‘sorry’ roepen zonder dat je aangeeft wat je dan precies spijt, maakt een stuk minder impact.
2. Wees oprecht
Klinkt als inkoppertje, maar sorry wordt nog te vaak te pas en te onpas gebruikt zonder dat het gemeend is. Het woord is aan inflatie onderhevig en verliest daardoor betekenis. Met een oprechte ‘sorry’ rechtvaardig je niet wat je verkeerd hebt gedaan, maar erken je wat misging, neem je verantwoordelijkheid en laat je zien dat je bereid bent te veranderen.
3. Vraag om vergeving
Als je om vergeving vraagt, geef je de ander de gelegenheid om te reageren. Gun de ander tijd. Ook als de ander nooit meer reageert, is het belangrijk dat je de bal uiteindelijk bij de ander legt. Dan kan diegene zelf beslissen of-ie de bal aanneemt of laat liggen.
4. Zie een excuus niet als winnen of verliezen
Veel ruzies ontstaan doordat beide partijen hun gelijk willen halen. ‘Sorry’ zeggen als je in de ruzie een grens over gaat, is niet hetzelfde als de ander gelijk geven. Sorry betekent in dat geval dat je de relatie belangrijker vindt dan je eigen ego.
5. Geef de ander niet de schuld
Die is lastig, want in excuses zijn mensen vaak geneigd te wijzen op hoe de ander jou tot een bepaald gedrag leidde. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Als je met een vingertje gaat wijzen, doe je je excuus teniet.
6. Wees bereid om meerdere keren excuses te maken
Soms is één keer niet voldoende. Als je écht een grove fout hebt gemaakt en een dierbare diep hebt gekwetst, is het soms nodig om vaker om vergeving te vragen en de ander te verzekeren van je spijt. Sorry zeggen en verwachten dat alles meteen weer koek en ei is, is onrealistisch. Berouw blijven betuigen kan de scherpe randjes eraf halen en kan helpen het vertrouwen te herstellen.
7. Vertel wat je voortaan anders gaat doen
Een excuus is niets waard als daarna niets verandert. Deel daarom hoe je in de toekomst wil voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. En waarschijnlijk overbodig te zeggen, maar toch: hou je daar ook aan. Alleen dan ziet de ander dat je dit ook echt meent.
Dus Mark Rutte, loop niet weer te hard van stapel met het versoepelen. Hoe graag we allemaal ook weer een leven zonder corona willen, met deze stunt kan helemaal niemand iets. En als het dan toch mis gaat, bied dan oprechte excuses aan. Bij voorbaat dank!
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Nu.nl, Psychology today.