null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Mark Rutte is 10 jaar premier: 10 opvallende momenten

Mark Rutte is op 14 oktober 10 jaar premier van Nederland. In die tien jaar zijn er veel mooie en grappige dingen gebeurd, maar zijn er ook moeilijke momenten geweest. 10 opvallende momenten uit 10 jaar Mark Rutte als premier.

Online redactie LibelleHollandse Hoogte / ANP

De stevige uitspraken van onze premier hebben in de afgelopen jaren regelmatig voor ophef geleid. Aan de andere kant gingen beelden van Mark Rutte op de fiets wereldwijd het internet over. Rutte heeft veel verschillende kanten die we de afgelopen 10 jaar allemaal voorgeschoteld kregen. Wij selecteerden een paar van onze favorieten.

Dance Valley

In 2011 bezocht Mark Rutte (toen dus net premier) het festival Dance Valley. Dat bleef niet onopgemerkt. Op social media verschenen al snel beelden van de dansende minister-president:

Doe lekker zelf normaal

Het is een van de bekendste uitspraken van onze premier: 'doe lekker zelf normaal, tsjonge jonge'. Dat zei hij in een discussie met Geert Wilders in 2011:

Deur in gezicht

Eind 2018 waren beelden van een wat ongelukkige begroeting tussen Mark Rutte en Hart van Nederland-verslaggeefster Charlotte Nijs overal te zien. Rutte had niet in de gaten dat zij achter de deur stond toen hij haar binnen wilde laten:

Black-out

We hebben het niet vaak gezien, maar tijdens het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen wist Rutte even niet meer wat hij moest zeggen. Hij schakelde onmiddellijk de hulp in van zijn politiek adviseur door ‘Caroliene?’ te roepen:

Rutte op de fiets

Een minister-president die gewoon nog op de fiets naar een belangrijk overleg gaat, dat zie je niet in veel landen. Beelden van een fietsende Mark Rutte gingen vorig jaar dan ook het internet over:

Dag Mama, dit is Mark Rutte

Rutte is de beroerdste niet en belde in 2017 met een moeder om door te geven dat haar zoontje iets later thuis zou zijn:

De lach van Rutte

De lach van Mark Rutte is een bekende lach. Tijdens een discussie met Pechtold in de Tweede Kamer heeft Rutte het niet meer en krijgt de slappe lach:

Rutte en Trump

In 2018 bezocht Rutte president Trump in het Witte Huis. In een gesprek met Trump en de pers onderbrak hij president Trump en die beelden gingen het internet over:

Handen schudden

Net nadat minister-president Rutte iedereen in een persconferentie verzocht om geen handen meer te schudden, nam hij afscheid door dat juist wél te doen:

Gewoon je bek houden

De coronacrisis gaat ook Mark Rutte niet in de koude kleren zitten. Toen voetbalsupporters in het weekend toch te dicht bij elkaar kwamen in het stadion, had Rutte de volgende boodschap:

Libelle Zomerweek 2o14

En deze mag eigenlijk niet ontbreken in het lijstje. Op de Libelle Zomerweek in 2014 (17 mei) werd Mark Rutte enigszins in verlegenheid gebracht. De minister-president kreeg een microfoon in de handen gedrukt en moest in duet 'Hello' van Lionel Richie ten gehore brengen voor duizenden vrouwen samen met Pien Ankerman. Gelukkig kende de premier de woorden 'I love you'.

null Beeld Hollandse Hoogte / Maarten Hartman
Beeld Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden