null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Marleen (43): “Twee van mijn kinderen hebben een enorm gat in hun hand”

Uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat jongeren meer geld te besteden hebben dan vier jaar geleden. Toch vinden ze dat ze geld tekortkomen. Marleen heeft vier kinderen tussen de 15 en 21 jaar; twee ervan kunnen écht niet met geld omgaan.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Marleen: “Mijn oudste had al vrij jong een gat in zijn hand en dat heeft uiteindelijk tot grote schulden geleid. Het begon met een verkeersboete die hij niet betaalde. Er kwam wel geld binnen, maar dat ging op aan kleding en schoenen. Hij heeft de boete laten oplopen tot 1500 euro en moest uiteindelijk zelfs voorkomen. Een pijnlijk verhaal natuurlijk. We hebben hem er talloze keren op gewezen dat hij moet betalen en dat wij het niet gingen oplossen. Heel vervelend voor hem, maar de enige manier om te helpen was hem (financieel) niet helpen. Mijn derde kind is een soort levende ‘Loesje-uitspraak’: ‘aan het eind van m’n geld houd ik altijd een stuk maand over’. Hij werkt en krijgt de eerste van de maand betaald. Op dag drie of vier is alles op.

Geld als middel

Mijn andere kinderen, de tweede en de jongste, hebben wel besef van geld en waarde. Hoe het komt dat ik er twee heb met een gat in de hand kan ik lastig verklaren. Ze krijgen dezelfde opvoeding. We hebben een stabiel leven; mijn partner en ik zijn dertien jaar samen en ik ben zelfstandig ondernemer. We hebben het goed, ook financieel. Dat is anders geweest; ik was een alleenstaande moeder en leefde met mijn gezin van de bijstand. Door goed met geld om te gaan ben ik waar ik nu ben. Ik wil mijn kinderen bijbrengen dat ze de waarde van geld niet als status zien, maar als middel om te doen wat je graag wilt.

Rood staan is het nieuwe saldo

Misschien heeft het te maken met het type kind, onzekerheid, groepsdruk, de vrienden waar ze mee omgaan en de digitale wereld. Ze hebben een bankpas, die halen ze langs een pinautomaat en er is betaald. Geld is niet meer zichtbaar. Jongeren kunnen rood staan en dat is ‘het nieuwe saldo’. Ze snappen niet dat je geld op is als je rood staat en dat bestedingsruimte niet betekent dat je nog geld hebt. Zolang banken dat toestaan is het als ouder lastig uitleggen dat je geld dat je niet hebt ook niet kunt uitgeven.

Limited edition

Mijn zoon van 17 jaar koopt merktruien van 95 euro of limited edition sneakers van een paar honderd euro. Van die schoenen waar je je voor moet inschrijven. Het zijn niet alleen kleding en schoenen, ook geluidsboxen, rugzakken, noem maar op. Het gaat om het logo. Hij is heel gevoelig voor dure spullen en ik denk dat erbij willen horen daarin bepalend is. Plannen is ook een moeilijk ding voor hem. Hij leeft in het nu en is niet bezig met het einde van de maand.

Geld sparen

Om mijn kinderen toch een beetje te beschermen, boek ik iedere maand 150 euro van hun rekening over naar de spaarrekening. De oudste twee regelen het inmiddels zelf en dat gaat goed. Al duurde het bij mijn zoon van bijna 21 echt heel lang tot hij door had dat je geld opzij moet leggen als je iets wilt. Dat ze moeten werken voor hun geld weten ze wel. Ze hebben alle vier een bijbaantje en die van 17 zelfs twee. Hij verdient veel, zo’n vijf tot zeshonderd euro per maand. Hij wil zijn scooterrijbewijs halen en een scooter kopen. Om hem te helpen, boek ik maandelijks 100 euro extra naar de spaarrekening. Iedere maand is hij opnieuw boos dat ik dat doe, maar hij heeft gewoon begeleiding nodig, anders gaat die scooter er nooit komen.”

Interview: Annemieke Riesebos. Beeld:iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden