null Beeld MMP
Beeld MMP

Marly van der Velden: “Je gaat een héél andere Nina in GTST zien”

Heb je vanavond de eerste aflevering van GTST na de zomercliffhanger gezien? Dan zit je nu vast verbijsterd op de bank. Nina leeft nog, maar zoent met een man die niet Bing is.

Faye HeijnisMMP

Onthutst belden wij met Marly van der Velden, die ons zegt dat ze interviews over GTST één van de moeilijkste vindt die er zijn. "Ik kan zoveel dingen nog niet verklappen." Tóch trakteert ze ons op wat vooruitzichten. Spoiler alert!

Je was de grote afwezige bij de seizoenspremière én op de castfoto.

"Ja, ik zat heerlijk vanuit huis op mijn telefoon te volgen wat er daar in Hilversum gebeurde bij de seizoenspremière. Mijn producent stuurde af en toe een berichtje en we hebben een groepsapp met de hele cast, en daar verschenen ook allemaal foto's en filmpjes op. Gelukkig werd er door fans hysterisch gereageerd toen ze erachter kwamen dat ik niet op de castfoto stond. Dat hoop je dan maar, niet dat ze denken: 'Oh gelukkig, eindelijk is zij eruit. Het werd tijd'."

null Beeld

Hoe moeilijk was het om de terugkeer van Nina geheim te houden?

"Na dertien jaar in GTST spelen, ben je er wel aan gewend om om dingen heen te praten. Het was met deze cliffhanger alleen lastig als ik m'n kind (dochter Sammy-Rose, red.) bijvoorbeeld naar de opvang bracht en er gevraagd werd of ik alweer aan het werk was. 'Eh, ja, nee... ja...'."

Wat voor een Nina gaan we in het nieuwe seizoen van GTST zien?

"Een heel andere Nina, die je totaal niet gewend bent. Misschien is ze ook niet echt Nina meer. Ze heeft een enorm traumatische ervaring achter de rug en dat doet de raarste dingen met je. Dat is bij Nina ook aan de hand. Of ze aan geheugenverlies lijdt of bewust geen contact zoekt met haar familie en Bing? Misschien moeten de kijkers niet te ver doordenken en is het gewoon zoals het is. Lekker vaag, hè?”

null Beeld

Hoe gaat het met de rest van de familie Sanders, inclusief Bing?

"Die zijn natuurlijk helemaal in rep en roer. Waar is Nina? Ze hebben Loes niet kunnen bereiken voordat zij overleed en zij was de enige die wist waar Nina was. Ze worden totaal in het ongewisse gelaten - weten in het begin niet eens of ze überhaupt nog leeft. We zijn nu twee maanden verder, dus je ziet niet wat ze allemaal doorstaan hebben. Dat wordt natuurlijk wel een beetje uitgelegd. Maar ja, ga je je er op een gegeven moment bij neerleggen dat je iemand niet meer ziet?"

Na flink wat seizoenen Bing (Everon Jackson Hooi), heb je nu een andere liefdespartner in de serie tegenover je: de Nederlands-Spaanse Carlos (Joey Ferre). Is dat wennen?

"Ja, natuurlijk is dat altijd even wennen. Het ís ook nieuw, dus het mág ook wennen zijn. Hij is in de serie tenslotte ook een nieuwe partner voor Nina. Ik mis Everon wel, nu ik een tijdje al niet met hem speel. Je bent gewend om elke dag met elkaar op de set te staan. Ik heb tot nu toe veel scènes met Joey op moeten nemen. Gelukkig is 'ie zo'n leuke gast en voelde ik me al heel snel op m'n gemak bij hem."

Gaat Carlos de familie Sanders goede tijden of slechte tijden bezorgen?

Na een lange 'ehm': "Slechte tijden, denk ik. Maar hij is totaal geen kwaadaardig personage. Op een gegeven moment gaat hij naar Meerdijk. Hij is gek op haar en alhoewel Nina zich als iemand anders voorstelt, krijgt hij steeds meer het vermoeden wie ze echt is en gaat hij op onderzoek uit. Hij houdt heel veel van haar, dus hij wil een eerlijke kans. En ja, hij loopt Bing tegen het lijf. Maar of hij hem meteen gaat zeggen dat hij weet waar Nina is, is nog de vraag."

Duurt het nog lang voordat Nina zelf terugkomt naar Meerdijk?

"Áls ze nog terug in Meerdijk komt... dat weten we natuurlijk ook nog niet."

Wát een mysteries nog.

"Dat vind ik zo leuk aan dit nieuwe seizoen, dat we zo ver vooruit springen in de tijd. Er zijn zoveel dingen gebeurd, waar net zoveel vragen over zijn. Gelukkig hoeven mensen niet bang te zijn dat het superlang duurt totdat die beantwoord worden. Er komt snel duidelijkheid."

Je speelt al dertien jaar lang in GTST. Hoe groot acht jij de kans dat je binnen niet al te lange tijd de soap uitstapt of eruit wordt geschreven?

"Het had gekund, deze cliffhanger gaf daar alle gelegenheid toe. Dat kan altijd, ook na een jaar al. Ik vind in GTST spelen in ieder geval nog steeds heel erg leuk en hetzelfde geldt voor de schrijvers die de verhaallijn voor Nina blijven uitbouwen. En dus gaan we gewoon door. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik wil stoppen. Dat is voor mij een goede graadmeter. Ik ga altijd met zoveel plezier naar mijn werk. Ik ben nog steeds zenuwachtig voor scènes die ik moet spelen. Zoals de cliffhanger, waarin ik de longen uit mijn lijf moest schreeuwen in een echte kofferbak. Ik krijg er elke keer weer een kick van als ik alles geloofwaardig neerzet. Zolang het me blijft uitdagen, zit ik nog op mijn plek."

Welk personage gaat de kijkers naast Nina het meest verrassen, denk je?

"Marieke (de zus van Janine, gespeeld door Lidewij Mahler, red.) heeft ook nog wel wat verrassingen in petto."

Libelle TV was bij de seizoenspremière van GTST. We spraken de vier nieuwe acteurs in de serie, waaronder Nina's Spaanse vlam Carlos:

Beeld: ANP.

Het complete, allereerste seizoen van GTST terugkijken? Bestel de o zo nostalgische dvd-box:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden