null Beeld

Martijn Fischer brengt ode aan zijn collega Hadewych Minis

Libelle vroeg vier bekende Nederlandse mannen om een ode te schrijven aan een vrouw die enorm veel voor ze heeft betekend of dat nog steeds doet. Acteur Martijn Fischer is onder de indruk van Hadewych Minis. 

Online redactie Libelle

“Van alle vrouwen is mijn eigen meisje natuurlijk de geweldigste. Zij draagt ons kindje en floreert in schoonheid. Elke dag is ze weer mooier. Ik ben gek op die vrouw, dat vertel ik haar dagelijks. Daar is geen ode in Libelle voor nodig. Daarom wil ik het hier graag hebben over mijn collega Hadewych Minis. Zij is zo’n prachtig mens. Zó inspirerend en krachtig, maar tegelijkertijd ook vol humor en zachtheid. Toen ze hoorde dat mijn vrouw en ik een kindje verwachten, stuurde ze me meteen een lieve app. Ze is een heel bijzondere collega."

Diepe emoties

"Actrice, musicalster, muzikant: Hadewych is het allemaal. Er zijn veel collega’s die ik bewonder, maar zij stijgt er bovenuit. Dat ik voor de film Bloed, zweet en tranen zo veel lof kreeg, kwam mede door haar. In deze film was ik André Hazes, zij speelde zijn vrouw Rachel. Het hielp mij heel erg dat zij schaamteloos de emotie in ging. Bám! Van Hadewych veranderde ze opeens in Rachel. Ik ben een nuchtere Hollandse jongen, maar door Hadewychs energie kon ik diepe emotie voelen en die dus ook spelen. Dat was enorm waardevol.

Tijdens het draaien van die film maakten we lange dagen, soms draaiden we zelfs dagen van zestien uur. Hadewych wist altijd de sfeer goed te houden, ze maakte op het juiste moment een goede grap, waardoor iedereen kon ontspannen en weer verder kon. Dat maakt haar zo leuk. Ze is dan wel een chique dame uit een voorname familie in Maastricht, maar ze is ook heel benaderbaar en dichtbij. Dat maakt haar puur en fijn om bij in de buurt te zijn. Wij hebben best een ingewikkeld beroep; mensen moeten je leuk vinden, anders word je niet meer gevraagd. Dan bestaat het gevaar dat je jezelf niet meer bent, maar daar hoef je bij Hadewych niet bang voor te zijn."

Intuïtie

"In de musical Hij gelooft in mij werd de rol van Rachel door een aantal actrices gespeeld. Ik vond het altijd fijn als het Hadewychs beurt was. Als zij speelde, was het gezellig. In de musicalwereld wordt op een nogal specifieke manier gezongen, die zangtechniek wordt 'belten' genoemd. Hadewych snapt dat dit bij een musical hoort, maar gaf er toch haar eigen draai aan. Zo is Hadewych, zij volgt haar intuïtie. Ze had een heel goede baan bij de Toneelgroep Amsterdam - dat is toch een beetje alsof je bij Ajax voetbalt. Toch stopte ze als salonfähig actrice in Amsterdam om vrij te zijn, om bijvoorbeeld Rachel Hazes te spelen. Daarna pakte ze een basgitaar en ging muziek maken. Niet dat ze nu een heel goede basgitarist is, maar daar gaat het niet om. Ze dóet het gewoon en het klinkt fantastisch. Ze wilde een solovoorstelling maken, dus maakt ze een solovoorstelling. Als íets eng is, dan is dat het wel. Hadewych bewandelt haar eigen pad en dóet het gewoon. Ik ga eigenlijk nooit naar premières, maar naar die van haar wel. Al was het maar om geïnspireerd te worden door haar moed."

Ze volgt haar hart

"Het raakte me dat zij haar geluksgevoel laat prefereren boven haar ambitie. Zij volgt haar hart en maakt zo haar eigen keuzes. Ik vind dat heel moeilijk. Er komen bij mij zo veel kansen voorbij dat ik me nauwelijks kan focussen. Laat staan bedenken wat ik het allerliefst wil. Ik heb bijvoorbeeld een deal dat ik een aantal liedjes mag opnemen met een stel topmuzikanten. Ik moet nog maar een paar liedjes schrijven, maar het komt er niet van. Stom toch? Terwijl ik het geweldig vind. Als ik Hadewych Minis was geweest, waren die liedjes allang af geweest. En opgenomen. En was ik alweer bezig met een volgend tof project. Nee, van haar kan ik heel veel leren.”

PS. Martijn is nu te zien in de familievoorstelling Alone@Home, klik hier voor kaarten en meer informatie over de voorstelling.

MEER LEZEN

In Libelle 54 - nu in de winkel - lees je de odes van Nielson, Frank Lammers en Stef Bos.

null Beeld

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Deborah Ligtenberg. Beeld: Mark Engelen, Robert Alexander.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden