null Beeld

PREMIUM

Mary Borsato: “Hartstikke arm was ik, maar dat hoefde niemand te weten”

Mary Borsato (75) runt al 42 jaar bruidsmodewinkel De Witte Markies in Alkmaar. Ze is moeder van Marco Borsato, Amando en Sylvana. 

Ze is inmiddels 75 en nog altijd staat ze 6 dagen per week in De Witte Markies - al 42 jaar haar bruidsmodewinkel in hartje Alkmaar. Samen met dochter Sylvana en verkoopsters Sonja en Miranda die er ook al een eeuwigheid werken, verkoopt Mary Borsato alle mogelijke trouwjurken aan alle mogelijke type bruiden. Dat ze de bruidsmode inrolde, was toevallig.

"Ik maakte mijn jurk van een keukengordijn"

Mary: "Ik kocht een Mexicaanse blouse met van die linten bij een winkeltje hier in Alkmaar. Dat was helemaal mijn stijl. Ik raakte in gesprek met de eigenares en ze vroeg me of ik haar niet af en toe kon helpen in de winkel. Ik ben gekomen en nooit meer weggegaan. We lieten in Mexico ook van die lange romantische jurken maken, daar kwamen bruiden op af. Dat liep zo goed dat ik ook bruidsmode ben gaan ontwerpen. Mijn moeder was coupeuse, naaien kon ik al, en ook dat ontwerpen ging vanzelf. Ik zíe gewoon wat je kunt maken van een lapje stof. Ik naaide ook alles voor mijn 3 kinderen. Kreeg ik een rode jas van iemand, dan maakte ik van de binnenkant van de stof knickerbockertjes met bijpassende hesjes. Kocht ik er bij Zeeman een truitje van 2 gulden bij en dan had ik weer beeldschone kledingsetjes.

Voor de 25-jarige bruiloft van mijn ouders maakte ik een jurk van een keukengordijn - meid, je wilt niet weten hoe beeldig ik eruit zag. Hartstikke arm was ik toen, maar dat hoefde niemand te weten, zelfs mijn eigen moeder niet. Ik was 23 en net gescheiden; mijn man was een Italiaanse muzikant. Een lieve man hoor, maar hij had totaal geen verstand van geld. Er is een tijd geweest dat ik elke morgen opstond met de gedachte: hoe geef ik mijn kinderen vandaag te eten?"

Sleep van 3 meter

Ze is gewoon heel oplossingsgericht, zegt ze, en die eigenschap komt haar goed van pas in de winkel. Alles is mogelijk - of je nu een jong bruidje bent van 21, een gothic meisje dat in het zwart wil trouwen, of een vrouw van 50 die haar tweede huwelijk aangaat. "Momenteel is er weer een romantische wave en willen de vrouwen een sleep van 3 meter. Maar ook vintage japonnen zijn helemaal in. En dan bedoel ik: in de stijl van vroeger. Nee, niet tweedehands, vrouwen willen niet graag een trouwjurk die al eerder is gedragen. Ze doen hun jurk ook niet snel weg, ook al zijn ze nog zo klaar met die man. Want een bruidsjapon is pure emotie."

Toveren met een corselet

Kan ze met elke aanstaande bruid en met elke wens uit de voeten? "We drinken eerst een kopje koffie en dan gaan we gezellig babbelen. Dan vraag ik wat ze wil, wat haar man leuk vindt, hoe zij zichzelf graag ziet. Ik vraag ook naar het budget. We hebben jurken vanaf 500 tot 2200 euro, maar in de prijsklasse van 1000 tot 1500 euro vind je de grootste collectie. We krijgen hier vrouwen binnen met maatje 36, die willen vaak een sluik vallend japonnetje. Maar we kleden ook vrouwen met borstamputaties, met stoma’s, met zuurstofpompen. Die pompen zetten we dan gewoon in een karretje dat we bekleden met een mooie bijpassende stof.

We kleden alle soorten figuren - ook bruiden met grote maten. Zij weten het zelf vaak niet, maar meestal hebben ze een heel mooie huid, een prachtig decolleté, smalle enkels en polsen en een smalle taille. En als ze die taille niet hebben, dan creëren we die gewoon. We hebben geweldige corseletjes in huis, in alle mogelijke maten, daar kun je mee toveren. De meeste vrouwen hebben een slecht zelfbeeld, hoor. Dan komen ze hier hartstikke onzeker binnen, want op je trouwdag kun je je niet verstoppen, dan sta je in het middelpunt. En dan zeg ik: lieverd, het komt allemaal goed. Kiezen we samen een prachtige japon uit, de juiste foundation, een schoentje, een tasje, iets leuks in het haar… En dan kijken ze in de spiegel en zeggen ze: ben ik dat? Dan zijn ze vaak zo geëmotioneerd. Vrouwen weten soms niet hoe mooi ze zijn."

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Esmee Franken

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden