Floortje samen met Sankale en Manon in Kenia in 'Floortje naar het einde van de wereld' Beeld Screenshot BNNVARA
Floortje samen met Sankale en Manon in Kenia in 'Floortje naar het einde van de wereld'Beeld Screenshot BNNVARA

Groeten uit Kenia

Masai stamhoofd geeft wijze les over stress in ‘Floortje naar het einde van de wereld’

Floortje Dessing reist in Floortje naar het einde van de wereld naar afgelegen en onbekende plekken om te zien hoe de mensen daar leven. Dit keer bezoekt ze in Kenia de Nederlandse Manon, die een relatie heeft met een stamhoofd van de Masai.

Demi SchoenmakersScreenshot BNNVARA

En dat blijkt een hele wijze man, waar we allemaal nog veel van kunnen leren.

Floortje naar het einde van de wereld

Elke aflevering trekt Floortje naar een afgelegen bestemming waar ze mensen bezoekt die er een bijzonder bestaan leiden. Ze loopt een paar dagen mee om te zien hoe zij in het leven staan. Ze ervaart hoe het is om op zo’n ongewone plek te wonen.

Dit keer bezoekt Floortje in de ongerepte wildernis van Kenia de Nederlandse Manon. Tijdens een van haar vele reizen door Kenia ontmoette ze Sankale, een stamhoofd van de Masai. De twee werden verliefd en Manon woont nu alweer jaren met hem samen in de hechte Masai-gemeenschap van Sankale. Moeite om haar westerse leven achter zich te laten, had ze niet. Ze voelt zich juist helemaal op haar plek in het primitieve en vredige bestaan in de Keniaanse natuur.

Stress is ziekte die je jezelf op de hals haalt

“Als ik kijk naar hoe mensen in Nederland leven, denk ik dat ze erg veel haast hebben. Alles moet vlug vlug vlug. Ze doen niet maar één ding tegelijk”, vertelt Sankale als Floortje vraagt wat hij vindt van het westerse leven. Toen hij in Nederland was en mensen sprak, zei iedereen: “Ik ben zo gestrest.” Hij snapte niet wat ze bedoelde. “Ik dacht dat stress een nare ziekte was, vergelijkbaar met malaria of andere ziektes. Maar dit is een ziekte die je jezelf op de hals haalt. Door van alles tegelijk te doen, je hoofd te belasten en door te wedijveren.”

“Jullie willen altijd maar meer en daar krijg je stress van. Wij zeggen hier: meer is meer is minder en minder. In ‘minder’ schuilt het geluk.” Een wijze les. Maar daar blijft het niet bij. Sankale heeft ook een advies voor alle westerlingen: “Ik zou willen dat iedereen in Nederland kon leren: meer is minder. Doe één ding tegelijk.”

Reacties van kijkers

Kijkers bewonderen de mooie natuur in Kenia en zijn daarnaast erg te spreken over de wijze woorden van Sankale, een stamhoofd van de Masai. “Kenia, een wereld van verschil. Stress? Wat is stress? Jullie in Europa willen steeds meer en meer. Stress is een ziekte die je zelf veroorzaakt. More is less”, schrijft een kijker op Twitter. Een ander reageert met: “Bijzondere man die Sankale. Kun je veel van leren. Iets voor College tour?”

Dit zegt Twitter over Floortje naar het einde van de wereld?

Bron: Floortje naar het einde van de wereld, Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden