null Beeld

PREMIUM

Maud probeert een intiem gesprek te voeren met haar dochter

Koen en Maud zijn weer samen. Ook de kinderen zijn daarvan inmiddels op de hoogte.

“Mam, het voelt toch gek”, Rosa blaast in haar kop thee. “Wat voelt gek?” “Dat jullie weer samen zijn, terwijl ik er net aan gewend was dat jullie uit elkaar waren.” “Maar het is toch juist heel leuk, of vind jij van niet?”, vraag ik. “Jawel, maar het is alsof ik me er voor het eerst bewust van ben dat jullie het met elkaar doen, en dat is toch…”, ze zoekt naar woorden, “…best iiieuw.”

Ik snap wat ze bedoelt. Dat ouders sex met elkaar hebben is altijd gênant voor kinderen. Ik wist al vrij jong hoe kinderen worden gemaakt, maar dat sex ook voor de lol werd bedreven drong pas veel later tot me door. Stiekem dacht ik dat mijn ouders daar niet aan deden. Nu ik achteraf van mijn moeder heb gehoord dat mijn vader op mannen viel is, was dat waarschijnlijk ook zo. In elk geval heb ik ze nooit betrapt op enige vorm van intimiteit.

Bij ons was het anders. Hoewel Koen en ik geen diepzinnige praters waren, hadden we tot een paar jaar voor onze scheiding wel altijd fijne sex. Ik weet nog dat Rosa een jaar of 7 was toen ze plotseling in haar pyjamaatje, met duim in haar mond en beer onder de arm in onze slaapkamer stond. Ik zie nog haar bijna vragende gezichtje voor me. Ik heb eigenlijk nooit gevraagd of ze zich dat voorval nog herinnert. Misschien is het wel een klein trauma voor haar. Waarom praten ouders zo weinig met hun kinderen over sex? Waarom rust er nog zo veel taboe op het onderwerp terwijl wij onze kinderen toch zouden moeten behoeden voor misverstanden en aannames? Ik kijk naar mijn dochter die zich inmiddels weer in haar telefoon heeft verdiept.

“Rosa, weet jij nog dat je papa en mij een keer hebt betrapt in bed?” Hoewel ik normaal iets 2 of 3 keer moet vragen voor ik haar aandacht heb, kijkt ze nu meteen op. “Waar héb je het over, mam?” “Je had naar gedroomd en was stilletjes onze slaapkamer binnengeslopen.” “Nou, dan is de nachtmerrie gewoon doorgegaan”, lacht ze. “Je weet er niks meer van?” “Nee, dat heb ik waarschijnlijk verdrongen.” Ik kijk naar haar jonge gezicht dat de laatste tijd wat voller geworden is. Waarschijnlijk door te veel bier en vet eten. “Wat kijk je nou?” Nu ik het onderwerp heb aangestipt, wil ik toch doorvragen. “Hadden Thomas en jij een fijn sexleven?” Nu kijkt ze me aan of ik gek geworden ben. “Mam, wat is dat voor een vraag?” “Ik wil niet weten wat jullie deden, maar gewoon of je het prettig vond. Ga je niet over je eigen grenzen heen als je sex hebt? Ken je je eigen lichaam wel goed?” Rosa draait met haar ogen. “Het is echt een beetje te laat voor seksuele voorlichting, hoor.” “Oké, ik snap dat je daar liever met vriendinnen over praat. Just checking.” “Ga je nu ook al populaire taal gebruiken, wat heb jij, mam?” “Niks. Ik heb niks. Laat maar.” Rosa zet haar kop thee op tafel en kijkt me aan. “Niet dat ik er met jou over wil praten, maar ik praat er eigenlijk ook nooit over met vriendinnen. Niemand doet dat.” “Da’s best gek. Wist je dat jullie de pornogeneratie worden genoemd? Omdat alles online te vinden is.” “Dat bedoel ik,” zegt ze. “Thomas zat elke avond achter zijn laptop, maar erover praten, deden we niet.”

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden