null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Maud vindt haar dochter huilend in bed: “Ze slaat haar armen om mijn middel”

Babs, de moeder van Maud, wordt elke dag verwarder en zet de verwarming steeds op de hoogste stand. Maar wie heeft het briefje met ‘I Love Maud’ op de thermostaat geplakt?

Getty Images

Als ik mijn moeder voor de zoveelste keer vertel dat ze de verwarming echt niet zo hoog mag zetten, kijkt ze me stoïcijns aan en zegt: “Dat doe ik ook nooit.” Ik laat haar het geeltje zien en vraag of zij weet wie dat heeft geschreven. Ze begint te lachen, een hysterisch hoog lachje, en legt dan haar wijsvinger op haar lippen: “Sst… niet vertellen.” Ik vraag: “Was het Koen, mama?” Met glinsterende ogen kijkt ze me aan en schudt betekenisvol haar hoofd.

Die avond als ik in bed lig, lukt het me niet meteen om in slaap te vallen. Ik weet niet precies wat er is, maar ik voel me raar. Wiebelig, unheimisch, alsof ik voel dat er iets gaat gebeuren, maar niet of het goed of slecht is. Ik weet niet of het te maken heeft met Koen en de stress die we over hem hebben gehad toen we dachten dat hij suïcidaal was. Of dat het gaat over mijn moeder die steeds verder van mij lijkt weg te drijven. Of over dat gele briefje met die tekst in blokletters, waarvan de afzender anoniem wil blijven.

“Dit had ik echt nooit van hem verwacht”, snikt Rosa

Kennelijk ben ik na uren draaien toch in slaap gevallen, want ik schrik wakker als ik een geluid hoor. Het duurt een paar seconden voordat ik me realiseer dat het gehuil is. Minder snel dan ik zou willen sta ik op en loop met stijve spieren naar de overloop. Ik knip het licht aan en wil de trap af gaan naar de kamer van mijn moeder, als ik besef dat het geluid niet van beneden komt, maar van de logeerkamer. Rosa? Ik klop zacht op de deur, maar krijg geen antwoord. Voorzichtig open ik de deur en zie mijn dochter op bed liggen met haar rug naar me toe. Ze heeft oordopjes in. Pas als ik bij haar op bed ga zitten, merkt ze dat ik de kamer binnen ben gekomen. Ze slaat haar armen om mijn middel en terwijl ik haar wiegend troost, probeer ik erachter te komen waarom ze verdrietig is. Eerst snikt ze alleen maar: “Het is zo erg…” en “Ik had dit niet verwacht, echt nooit!” Tot ze uiteindelijk zegt: “Thomas heeft een ander…”

Midden in de nacht zit ik thee te drinken met Rosa, die inmiddels iets gekalmeerd is. Thomas en zij hebben al bijna 5 jaar een relatie en al is het tussendoor weleens uit geweest, ze was er zeker het laatste jaar van overtuigd dat ze samen oud zouden worden. Tot ze eergisteren een hartje op zijn telefoon zag. Toen hij sliep, is ze stiekem om het bed heen geslopen, heeft zijn telefoon gepakt en mee naar de badkamer genomen, waar ze al zijn berichten heeft gelezen. Natuurlijk bleek het niet om 1 enkel hartje te gaan. Rosa ontdekte dat hij al zeker een jaar vreemdging met een meisje van de studentenvereniging. Alsof dat nog niet erg genoeg was, zag ze dat hij ook met heel veel andere meiden regelmatig afspreekt. Uit de appjes kon ze opmaken dat het dan niet alleen bij ‘een biertje drinken’ bleef. De volgende dag heeft ze hem geconfronteerd en ruzie gemaakt. Het enige wat hij aan het einde kon zeggen was: “Wat verwacht je nou? We zijn toch nog lang niet getrouwd?” Gelukkig niet, nee.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden