OPVOLGER GEZOCHT

Máxima verliest één van haar trouwste medewerkers

Maxima blauw Beeld Getty Images
Maxima blauwBeeld Getty Images

Máxima moet het tegenwoordig stellen zonder haar vertrouwde particulier secretaris. Zeven jaar lang staat Gabriella Scancisi tot Máxima’s dienst, onder meer door contact te onderhouden met landen waar Máxima in haar rol voor de Verenigde Naties actief is.

Renée MulckhuijseGetty Images

Wie een blik werpt op de vacatures voor de hofhouding van het koninklijk huis komt er al snel achter dat er veel waarde wordt gehecht aan resultaat- en klantgericht personeel. Ook staat ‘kennis van, inzicht en gevoel voor verhoudingen’ hoog in het vaandel bij Willem-Alexander en Máxima. Dat betekent simpelweg dat je bescheiden en discreet te werk gaat, net zoals de voormalige particulier secretaris van onze koningin.

Beëdigd als ambassadeur

Door de wol geverfd diplomaat Gabriella Sancisi was als persoonlijk secretaris maar liefst zeven jaar lang Máxima’s steun en toeverlaat in plaats van de gebruikelijke drie tot vijf jaar. Zij was sinds 2014 Máxima’s rots in de branding rondom alles wat bij het financiële takenpakket van de koningin hoort en de twee waren doordeweeks onafscheidelijk.

Gabriella is afgelopen woensdag samen met enkele andere oud-collega's beëdigd door Willem-Alexander, en vertrok onlangs naar het buitenland. Ze is in Slowakije aan de slag gegaan als ambassadeur in Bratislava.

Wat doet een particulier secretaris?

Het werk van particulier secretaris van de koningin houdt veel meer in dan secretariële taken en inkomende uitnodigingen bespreken. Op maandagen zijn ze bijvoorbeeld onafscheidelijk. Op die dag is de secretarievergadering met Willem-Alexander en Máxima, bespreken ze de binnengekomen post en bellen ze ’s middags met het VN-kantoor van Máxima in New York. Ook de rest van de week is er nauw contact via mail, telefoon en app.

Máxima heeft dus dringend een nieuw particulier secretaris nodig die in de voetsporen van Gabriella kan treden. Voor zover bekend is het nog niet duidelijk wie haar opvolgt in deze belangrijke functie.

Alle tinten staan onze koningin prachtig. Zo ook de kleur blauw. Het is de favoriet van Máxima! Waarom? Dat vertelt Libelle’s Anne-Flore in deze video.

Bron: Vorsten

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden