null Beeld

Meepraten: Een wereld zonder zwerfvuil begint bij jezelf

Mevrouw Dekker ruimt zwerfvuil op en hoopt dat anderen haar voorbeeld volgen. 

online redactie Libelle Daily

Voor een schone straat

"Al tientallen jaren ruim ik zwerfvuil op. Gewoon, omdat ik van de natuur houd en het niet kan uitstaan dat er rommel in het groene gras ligt. Behalve aan blikjes, flessen en plastic bekertjes erger ik me het meest aan sigarettenpeuken. Wist u dat de filters 35 jaar nodig hebben om te vergaan?

Als ik zwerfvuil opruim, krijg ik reacties als: 'Wat goed dat je dat doet' of: 'Het helpt toch niet!' Ik zeg dan: 'Stop ook eens een plastic tasje in je zak om iets op te kunnen rapen, en je zult merken dat het langer schoon blijft op de plek waar je wat hebt opgeruimd.'

Vaak staan er jongelui bij de supermarkt met een blikje drinken of snoep. Dan spreek ik ze vriendelijk aan, ik zeg dat ik van de opruimdienst ben en vraag of ze hun blikjes straks in de vuilnisbak willen gooien. 'Ja mevrouw, komt goed.' En het leuke is: ze doen het nog ook."

A. Dekker-Vos

Ruim jij weleens zwerfvuil op? Waarom wel/niet? Deel je mening hieronder.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden