null Beeld

Meer betalen voor vlees: zó veel Nederlanders zien dat wel zitten

Een groot deel van de Nederlanders is bereid iets meer geld te betalen voor vlees. Maar wel onder bepaalde voorwaarden...

Nederlanders zijn dól op vlees. De vleesconsumptie is het afgelopen jaar dan ook opnieuw gestegen. Gemiddeld consumeert iedere Nederlander per jaar 39 kilo vlees. Maar zijn we ook bereid een eerlijke - iets hogere - vleesprijs te betalen?

Ja, iets meer dan de helft van de inwoners van Nederland, Duitsland en Frankrijk zou best iets meer voor vlees zouden willen betalen. Dit blijkt uit een representatieve peiling van marktonderzoeker DVJ Insights. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de zogenoemde Tapp-coalitie, een beweging die zich inzet voor een eerlijke vleesprijs.

Strenge voorwaarden

Maar deze mensen zijn alleen bereid om extra geld te betalen als er ook iets tegenover staat. Zo willen ze dat het extra geld gebruikt wordt om de natuur te herstellen en boeren te helpen milieuvriendelijker te werken. Daarnaast verwachten ze dat de prijzen van groenten en fruit dalen, zodat vlees voor mensen met een laag inkomen niet onbetaalbaar wordt.

1 euro per kilo vlees

Aan het onderzoek deden 1558 mensen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk mee. 55% van de deelnemers is voor een invoering van een eerlijke vleesprijs. Ongeveer een derde van de deelnemers geeft aan neutraal tegenover de plannen te staan en 12% is tegen de invoer van een eerlijke, iets hogere vleesprijs. In Nederland is zelfs 63% bereid te zijn om minstens 1 euro per kilo vlees meer te betalen, blijkt uit antwoorden op specifiekere vragen.

Stelling: “Mannen kunnen moeilijker zonder vlees dan vrouwen:”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tapp coalitie. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden