null Beeld

Meer mensen kloppen aan bij de voedselbank

In 2014 hebben in totaal 94.000 mensen bij de voedselbank aangeklopt. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. Het aantal voedselbanken dat is aangesloten bij Voedselbanken Nederland is tot 157 gestegen. 

Meike Bergwerff

Uit een analyse blijkt dat ruim 40 procent van de gebruikers van de voedselbank jonger was dan 18. Dit houdt in dat 37.600 kinderen afhankelijk van de voedselbank waren als het om hun voeding gaat. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden komen bij de voedselbank. In totaal zijn er negentig uitgiftepunten in ons land. In totaal werken er 10.000 vrijwilligers voor de voedselbanken.

Variatie

In de uitgedeelde pakketten zit voldoende eten voor ongeveer 2,5 dagen. Er wordt gekeken naar variatie en er zit gezond en vers eten in. De voedselbank is afhankelijk van giften en donaties van onder anderen supermarkten, restaurants, produceren en particulieren. “80% van de producten wordt lokaal aangeleverd, dus daar hebben we als Voedselbank Nederland geen zicht op. Wel ontvingen we dit jaar veel meer verse groente en fruit vanwege de Russische boycot”, aldus Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland in een eerder interview met Libelle.nl.

"We hebben vooral behoefte aan gezonde, houdbare producten. Groente of fruit in blik, volkoren pasta, bonen, smeerkaas, dat soort artikelen", vertelt De Ruig. "We streven naar de schijf van vijf in ieder pakket, maar dat lukt niet altijd. We stelden het ideale boodschappenlijstje samen. Daarop staan de producten die we het hardst kunnen gebruiken."

Schaamte

In het noordoosten van het land wordt het meest gebruik gemaakt van een uitgiftepunt, daar komen ruim 7000 huishoudens. Volgens een andere woordvoerster van Voedselbanken Nederland wil dat niet zeggen dat er daar ook automatisch meer armoede is. "Het kan zijn dat er meer uitgiftepunten zijn bijgekomen het afgelopen jaar, dat er meer bekendheid is of dat mensen over hun aanvankelijke schaamte heenstappen. Want dat is voor veel mensen een grote drempel om bij ons aan te kloppen."

In de grote steden komt armoede het meeste voor, zoals in Den Haag en Leeuwarden. In totaal moesten vorig jaar 1,4 miljoen mensen rondkomen van een laag inkomen.

Restschuld

“Door de recessie is er een grote groep ‘nieuwe armen’ bijgekomen", aldus Pien de Ruig. "ZZP’ers die maandenlang zonder opdracht zitten, mensen die vanwege een echtscheiding hun huis moeten verkopen met een restschuld, 50+ers die worden ontslagen en geen baan kunnen vinden vanwege hun leeftijd… Armoede is heel dichtbij gekomen. Iedereen kent wel iemand.”

Instanties

Binnen een jaar is meer dan de helft van de klanten weer weg omdat ze inmiddels zelf voor hun eerste levensbehoeften kunnen zorgen. Daarnaast proberen voedselbanken hun klanten naar gemeentelijke instanties te verwijzen. Daar worden ze dan geholpen om hun leven op orde te krijgen.

Voorwaarden

Om voor voedselhulp in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Na aanmelding moet de persoon een schriftelijk overzicht invullen met gegevens over huur, verbruik, gas, elektriciteit en water, verzekeringen, premie ziektekosten en eventuele aflossing van schulden. Als een volwassene maandelijks 180 euro of minder overhoudt, komt die persoon in aanmerking voor de hulp van de voedselbank. Voor kinderen jonger dan 18 jaar moet dit bedrag 50 euro per maand zijn.

De hulp is van tijdelijke aard en gebruikers moeten zelf zorgen dat ze elke dag eten hebben. Volgens de woordvoerster moeten de meesten het met minder doen. "Soms zelfs maar met 3 euro per week."

In december spraken we met Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland, lees dat interview hier terug. Wil jij iets doen voor de voedselbanken in Nederland? Bekijk hier wat jij kan doen. Bron en beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden