null Beeld BrunoPress/goffphotos
Beeld BrunoPress/goffphotos

PREMIUM

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

BrunoPress/goffphotos

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde, eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Sussex. Die nadrukkelijk haar eigen stempel op haar rol drukt en daarmee vaak afwijkt van het vertrouwde pad. Soms met wisselende resultaten, maar nooit weifelachtig over wat ze wil. Makkelijk heeft ze het niet, zelden wisten twee mensen de goodwill die een royal sprookjeshuwelijk opleverde zo snel te verspelen als de Sussex’jes. Tegelijk wist ook zelden een royal zoveel publiciteit te genereren voor dingen die ze belangrijk vindt. In die zin is Meghan wel degelijk de frisse bries waar iedereen het sinds de verloving over had, zij het dan op een manier die Buckingham Palace weleens onrust baart.

Weg van de mannen in pakken

Mensen die haar goed kennen, zijn niet verbaasd over haar aanpak. Meghan was een ontwikkelde, zelfbewuste dertiger toen ze in mei 2018 met prins Harry trouwde. Ze had een huwelijk achter de rug, was als actrice gewend aan de spotlights, en lang voor ze haar prins leerde kennen was ze al welbespraakt en bevlogen bezig met vrouwenrechten en emancipatie. Het was wellicht naïef van sommige hovelingen om te denken dat ze genoegen zou nemen met een bescheiden rol als ‘vrouw van’. Er wordt eerder gekscherend gesproken over ‘Meghan en haar man’, dat schetst aardig het samenspel van het stel, dat overigens overduidelijk dol op elkaar is. En hun eigen leven wil inrichten in hun eigen stijl, ver van de ‘mannen in pakken’ van Buckingham Palace.

Het einde van de Fab Four

Die eigen stijl werd in het begin van het jaar duidelijk, toen de hertog en hertogin van Sussex aankondigden uit de Royal Foundation te stappen, de stichting waarin ze tot dat moment samen met Harry’s broer prins William en diens vrouw, Catherine, hertogin van Cambridge, hadden gewerkt. Niet alleen wilden ze een eigen stichting om met meer vrijheid en slagkracht goede doelen van hun keuze te steunen, ze wilden ook weg uit Kensington Palace. Er was veel gedoe over de breuk, die op zich niet zoveel voorstelde. Harry had jaren met zijn broer en schoonzus opgetrokken, het was niet meer dan logisch dat hij met zijn vrouw, die inmiddels zwanger was, met zijn eigen gezin verder wilde op een nieuwe plek.

Meghan lag hoogzwanger onder vuur

Meghan kreeg van de tabloids onterecht de schuld van de breuk als de ‘Yoko Ono’ die dit beroemde kwartet uit elkaar dreef. Terwijl het eerder de broers waren die botsten. Harry voelde zich niet gesteund door William, die in het begin had aangegeven dat zijn broer veel te hard van stapel liep met zijn nieuwe vriendin. William voelde zich op zijn beurt afgewezen omdat Harry álles anders wilde doen dan de Cambridges. Het was een kwestie van wennen aan de nieuwe realiteit. Het is een feit dat William als aanstaande kroonprins andere taken heeft dan Harry, die zesde in de lijn van de troonsopvolging is, en zich meer vrijheden kan veroorloven. Het was een moeilijke periode voor Meghan. Het grote personeelsverloop binnen haar huishouding riep veel vragen op over haar rol als werkgever (ze is zakelijk en de lat ligt hoog). En de renovatie van hun nieuwe woning Frogmore Cottage bij Windsor duurde lang en kostte buitengewoon veel geld, zulks schuurde bij de belastingbetaler

Onfrisse berichten in de tabloids

Intussen laaide online de oorlog tussen de ‘stans’ (fanatieke fans) van Team Sussex en Team Cambridge op, niet geholpen door de Britse tabloids die dolgraag stoken. Het lijdt geen twijfel dat Meghan vaak het slachtoffer is van buitengewoon onfrisse commentaren in de categorieën racistisch, vrouwenhaat en laster. Voor iemand die zo van social media houdt als de hertogin van Sussex – voor haar relatie met Harry onderhield ze bloeiend lifestyleblog The Tig en was ze erg actief op Instagram – moet het moeilijk zijn geweest dat allemaal langs te zien komen. Het pleit voor haar dat de moed haar niet in de schoenen zonk en ze voor haar man en haarzelf Sussex Royal opende, om op Instagram zelf hun beeldvorming te kunnen bepalen. Het stel heeft inmiddels een social media-manager in dienst, maar Meghan mag ook graag zelf posts online zetten. Het bleek een hit, met inmiddels ruim 9,5 miljoen volgers.

null Beeld BrunoPress/PhotoShot
Beeld BrunoPress/PhotoShot

En toen kwam Archie

De geboorte van Archie Harrison Mountbatten-Windsor op 6 mei leverde een nieuwe breuk met de tradities op. Meghan hield de regie. Er was geen fotomoment, er werd geen foto van de baby vrijgegeven, ze wilden rust en onder elkaar zijn. Pas dagen later werd er een korte persontmoeting gehouden, de baby was heel even te bewonderen. Harry en Meghan hadden besloten af te zien van een titel voor Archie, die volgens hen als burger een normaal leven zou moeten kunnen leiden. Harry was zichtbaar zielsgelukkig als vader en Meghan straalde. Het jonge gezin verdween vervolgens uit beeld. Sporadisch deelden ze omzichtige kiekjes van de voetjes of de bovenkant van het hoofdje van hun zoontje. Zelfs de namen van de peetouders werden geheimgehouden en ondanks gemor van het volk was pas op 8 juli Archie’s snoetje voor het eerst te zien, op twee foto’s van zijn doop.

Werken tijdens haar verlof

Meghan zat tijdens haar verlof niet stil. Niet alleen beheerde ze zoals gezegd voor een groot deel zelf het Sussex Royal account, achter de schermen werkte ze ook voor SmartWorks, een project waar ze zich als beschermvrouw aan had verbonden. De organisatie helpt vrouwen in een achterstandspositie aan sollicitatietrainingen en representatieve kleding om aan werk te komen en zo financieel zelfstandig te worden. Samen met haar vriendin, ontwerper Misha Nonoo, ontwierp Meghan een basiscollectie voor SmartWorks, die later in het jaar te koop was bij twee grote warenhuizen. Voor elk gekocht stuk werd er één gedoneerd aan de organisatie, een sympathiek inititatief dus. Meghan dook onverwacht op bij een fotoshoot en de handige werktas van de collectie was na een dag uitverkocht.

Niet naar de Queen, wel naar Serena

Niet alles ging goed. Zo verdampte het enthousiasme over SmartWorks snel toen bleek dat Harry en Meghan ‘het te druk hadden met hun charitatieve projecten’ om een paar dagen bij de Queen op Balmoral door te brengen. In plaats daarvan vloog Meghan op en neer naar New York om haar vriendin Serena Williams aan te moedigen bij de finale van de US Open. Het zegt iets over haar loyaliteit aan goede vrienden. Maar het tripje droeg niet bij aan hun imago, vooral omdat Harry en Meghan steeds nobele dingen roepen over het redden van het klimaat en mensen aansporen tot duurzaamheid. Zelf vliegen ze vaak en dan ook nog eens bij voorkeur per privéjet. Wie het klimaat wil redden, is geloofwaardiger als hij of zij zelf het goede voorbeeld geeft.

null Beeld BrunoPress/Newspix
Beeld BrunoPress/Newspix

Meghan gaat ongedwongen met iedereen om

De Royal Tour door Zuid-Afrika in het najaar was wel een eclatant succes. Meghan heeft groot talent om ongedwongen om te gaan met mensen, is geweldig met kinderen en is niet verlegen of opgeprikt: als het zo uitkomt, danst ze vrolijk met een gezelschap mee. De hertogin leverde een paar uitstekende speeches af, waarbij ze Maya Angelou citeerde: “Elke keer dat een vrouw voor zichzelf opkomt, zonder het te weten, mogelijk zonder het op te eisen, komt ze op voor alle vrouwen.” Ook sprak ze over haar persoonlijke rol binnen de Windsors: “Ik ben hier met mijn man als lid van de koninklijke familie, maar wil dat jullie weten dat ik hier met jullie ben als een moeder, als vrouw, als een vrouw van kleur en als zus. Ik ben hier met jullie en ik ben hier voor jullie.

Een kus van ‘de Arch’ voor Archie

De hertogin wist in Zuid-Afrika veel aandacht te genereren voor onderwijs voor meisjes, vrouwenemancipatie en het empoweren van vrouwen in een land waar het leven juist voor deze groep vaak heel moeilijk is. Ze was ook zo slim om een filmmaker mee te nemen. Tom Bradby maakte een documentaire van het bezoek om de impact ervan te laten beklijven en hun visie op hun eigen manier te delen. Het ging niet alleen om de plaatselijke gemeenschap te empoweren, maar ook om natuurbeheer. Misschien zal vooral het bezoek met Archie aan anti-apartheidsicoon Desmond Tutu blijven hangen. Het leverde vertederende plaatjes op van ‘de Arch’ die Archie een kus gaf op zijn hoofdje en we kwamen erachter dat de baby’s koosnaam Bubba is. In de docu was Meghan openhartig over hoe ze alle ophef rond haar persoon het afgelopen jaar had ervaren. “Elke vrouw – en al helemaal als je zwanger bent – is kwetsbaar. Dus dat was een uitdaging. Vooral als je net een kindje hebt en nog maar kort bent getouwd ... het is veel.” Op de vraag hoe het met haar ging, schoot ze vol: “Bedankt dat je dat aan me vraagt. Niet veel mensen hebben aan me gevraagd hoe het nu eigenlijk met míj gaat. Niet zo goed. Achter de schermen is het wel de realiteit waar ik doorheen moet.”

Wordt het een rechtszaak?

Het verklaart dat – tot verrassing van veel mensen, óók aan het hof – op de laatste dag van de Royal Tour bekend werd dat Meghan de The Mail on Sunday voor de rechter sleepte omdat die delen uit een brief aan haar vader, waarin ze hem smeekte op te houden met de media te praten, had gepubliceerd. Thomas Markle had die brief zelf aan een journalist van de krant gegeven. Dat is niet strafbaar, maar Meghan is van mening dat haar copyright hiermee geschonden is en dat zou wel strafbaar zijn. Ze liet de zaak niet aanspannen door het advocatenkantoor waarmee de Windsors al jaren werken, maar schakelde Schillings in, een vennootschap dat erom bekend staat zich zeer assertief in te zetten voor celebrities die problemen met de media hebben. En getuigde daarmee weer van haar wens om haar leven zelf vorm te geven, zonder hulp van het paleis.

Harry steunt haar in alles

Het bekend worden van de aanklacht ging gepaard met een gepassioneerd statement van Harry: “Mijn vrouw is het slachtoffer geworden van de Britse tabloidkranten die campagne voeren tegen personen zonder de consequenties in te zien”, meldde hij en maakte een vergelijking met de dood van zijn moeder, prinses Diana, die in 1997 verongelukte na te zijn achtervolgd door paparazzi: “Ik heb met eigen ogen gezien wat er gebeurt als iemand niet meer wordt behandeld als een mens. Ik verloor mijn moeder en ik zie nu hoe mijn vrouw ook slachtoffer dreigt te worden.” Aangemoedigd door haar actie, spande hij ook een zaak aan. Hij vervolgt de Daily Mirror en The Sun voor het afluisteren van zijn telefoon tijdens het hacking-schandaal dat rond 2005 speelde. De prins stelt dat zijn voicemailberichten zijn beluisterd en wil de eigenaren van beide kranten daarvoor laten boeten.

Dan maar geen lieve vrede

Meghan heeft met haar handelen een duidelijk stempel gedrukt op het jaar 2019. Deze ‘royal nieuwe stijl’ laat niet met zich spotten, heeft lak aan wat traditioneel ingestelde mensen vinden van een pittige vrouw die niet alles over haar kant laat gaan om de lieve vrede te bewaren. Haar wordt vaak (door de tabloids) verteld dat ze een fulltime royal moet zijn – een dienende rol met grote privileges –en niet de celebrity moet uithangen. Als iets in 2019 duidelijk is geworden, is het wel dat het één het ander niet uitsluit. De hertogin van Sussex doet enthousiast mee aan werkbezoeken, verbindt zich aan organisaties en charities waarin ze echt gelooft en is mateloos populair bij fans over de hele wereld. Dat ze daarnaast haar privéleven beschermt, op haar eigen voorwaarden, getuigt van een moed en een visie die veelbelovend zijn voor 2020.

Tekst: Ella Vermeulen. Beeld: BrunoPress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden