null Beeld

Meivakantie vieren we het liefst op de camping

Nederlanders die in eigen land de meivakantie vieren, doen dat vooral in een vakantiehuisje of op de camping. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) baseert dat op alle boekingen in de meivakantie van 2015.

Anni Karvonen

Een jaar geleden brachten we met z’n allen 5,5 miljoen nachten in een vakantiehuisje of op de camping door. Hotels hadden in diezelfde periode 1,9 miljoen overnachtingen.

Liever een hotel

Een half miljoen Nederlandse toeristen brachten vorig jaar in de meivakantie 2,5 miljoen nachten op een camping in eigen land door. Nog eens 700.000 mensen sliepen 3 miljoen nachten op een bungalowpark. Toch slapen 'wij toeristen' over een heel jaar gezien in ons eigen land liever in een hotel dan op een kampeerterrein. In 2015 werd 30 procent van de overnachtingen in een hotel doorgebracht, een kwart op de camping. In 2005 waren die percentages nog andersom. Vakantiehuisjes zijn echter nog meer in trek; de bijna 26 miljoen overnachtingen in 2015 waren goed voor 39 procent van het totaal. Het vakantiehuisje wordt sowieso populairder, met 1,2 miljoen overnachtingen meer dan in 2014.

Populairste provincies

Gelderland is met 15 procent van de overnachtingen de populairste provincie voor binnenlandse toeristen (10 miljoen overnachtingen). Vakantiegangers gaan onder andere graag naar de Veluwe en de Achterhoek. Ook Noord-Holland trok met ruim 9 miljoen overnachtingen veel binnenlandse toeristen, die daar vooral in hotels in en rond Amsterdam overnachtten. Groningen, Flevoland en Utrecht trekken de minste binnenlandse toeristen. Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is in die provincies ook beperkt. Wil je weten waar je wel (of juist niet) moet wezen tijdens de meivakantie? De populariteit van de provincies op een rijtje:

1 Gelderland

2 Noord-Holland

3 Limburg

4 Noord-Brabant

5 Drenthe

6 Overijssel

7 Zuid-Holland

8 Zeeland

9 Friesland

10 Utrecht

11 Flevoland

12 Groningen

LEES OOK:

Bron: Metro. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden