null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Mensen met ernstig overgewicht krijgen voorrang op het coronavaccin

Ook mensen met ernstig overgewicht krijgen voorrang op een coronavaccin. Huisartsen mogen vanaf maandag vaccins voor morbide obesitas-patiënten bestellen.

Faye HeijnisHollandse Hoogte / ANP

Maar de kans bestaat dat veel van hen de (eerste) boot missen, zo meldt het AD.

Coronavaccin voor mensen met morbide obesitas

Je hebt morbide obesitas als je BMI hoger is dan 40. Met (ernstig) overgewicht heb je een grotere kans om door het coronavirus op de intensive care te belanden. Het gros van de coronapatiënten op de ic is te zwaar. Daarom kunnen mensen tussen de 18 en 64 jaar met morbide obesitas eerder dan verwacht een coronavaccin krijgen, zo meldt het AD. Volgens cijfers van het CBS zijn dat op dit moment zo'n 100.000 mensen die dan prioriteit krijgen. Zij worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, dat deze week voor het eerst wordt toegediend aan zorgpersoneel.

Regio na regio vaccineren

Omdat het AstraZeneca-vaccin beperkt beschikbaar is, kunnen niet alle mensen met morbide obesitas tegelijk worden ingeënt. Dit gebeurt per regio. Zeeland is als eerst aan de beurt, Brabant en Limburg direct daarna. Morbide obesitas-patiënten die niet in een van deze provincies wonen, moeten langer wachten. Huisartsen kunnen volgens de laatste berichten in elk geval vanaf maandag 15 februari beginnen met het bestellen van coronavaccins voor patiënten met ernstig overgewicht.

Meld je bij je huisarts

Heb jij morbide obesitas? Informeer dan bij je huisarts naar het coronavaccin. De kans bestaat anders dat je achter het net vist, legt huisarts Geert-Jan van Holten uit aan het AD. De landelijke publiciteitscampagne erover moet namelijk nog komen. "We hebben als huisartsen lang niet alle patiënten met een BMI van boven de 40 in beeld. Mogelijk mist een groep daardoor de boot, omdat ze geen uitnodiging krijgen. Ik roep die mensen op om zichzelf te melden bij hun huisarts."

Lees ook:

Jenny (47): "Hoezo is bij dikke mensen corona ‘hun eigen schuld’?"

BMI uitrekenen

Het is goed om even na te gaan of jij mogelijk ook morbide obesitas hebt door je BMI te berekenen. Dit doe je heel makkelijk met dit rekenhulpje van het Voedingscentrum. Zelf doen? Deel je gewicht in kilo's door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.

Ben jij bijvoorbeeld 1,65 meter lang en weeg je 110 kilo, dan is de som als volgt: 110 : (1,65 x 1,65) = 40,4. Je BMI is in dit geval dus hoger dan 40, wat betekent dat je morbide obesitas hebt.

Heidi Kievits, deskundige infectiepreventie, kreeg als eerste in haar gemeente corona:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, Voedingscentrum, RIVM. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden