Mensen met hooikoorts opgelet: om déze reden zul je toch nog niezend de week doorgaan Beeld Getty Images
Mensen met hooikoorts opgelet: om déze reden zul je toch nog niezend de week doorgaanBeeld Getty Images

Pollenalarm

Mensen met hooikoorts opgelet: om déze reden zul je toch nog niezend de week doorgaan

Eerder schreven we al dat mensen met hooikoorts in september nog klachten kunnen ervaren door de plant alsemambrosia. Nu blijkt dat we om een andere reden nog meer last krijgen van alsemambrosiapollen dan gedacht.

Tara StokdijkGetty Images

De bloeiperiode van de alsemambrosia begon eind augustus. Deze week vindt de piek plaats. Eén exemplaar kan maar liefst 1,6 miljard pollen produceren, dus daar kun je flink last van krijgen.

Pollen uit het oosten

Eerder lieten we je ook zien hoe je de plant kunt herkennen. Want als je weet hoe de alsemambrosia eruitziet, kun je 'm makkelijk vermijden. Helaas blijkt nu dat dit niet zoveel zin heeft. Bij onze oosterburen Polen, Tsjechië en Oost-Duitsland staat de plant namelijk ook volop in bloei en dankzij de oostenwind waaien hun pollen massaal onze kant op.

Oostenwind

Bioloog en pollenkenner Maurice Martens vertelt aan Hart van Nederland: “Er hoeft maar een beetje een stevige oostenwind te staan om die helemaal naar Nederland te laten waaien.” En laat er nou net al een paar dagen een stevige oostenwind staan. Op dit moment waaien vooral de pollen vanuit Polen ons land in.

Nog even geduld

Niezen, snotteren en tranende ogen: het ziet er naar uit dat mensen met hooikoorts er deze week dus behoorlijk last van gaan krijgen. Gelukkig zal de oostenwind vanaf donderdag al een stuk afnemen.

Hooikoorts? Dít moet je doen (en laten!):

Bron: Hart van Nederland.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden