null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met dit stappenplan bak je ook de bodem van een quiche mooi krokant

Een quiche bakken lijkt heel eenvoudig. Toch is het best een kunst om ook de bodem knapperig uit de oven te krijgen. Met dit stappenplan is een soppige bodem verleden tijd.

Of je het deeg voor de quiche nou zelf maakt of kant-en-klaar deeg voor quiche of hartige taart gebruikt: deze tips kun je voor alle soorten deeg gebruiken. De eerste stap is het kiezen van de juiste vorm. Gebruik voor een quiche altijd een metalen vorm. Het liefst een springvorm. Deze vorm wordt heter dan een andere soort vorm en dat zorgt ervoor dat de bodem mooi krokant bakt.

Bodem van een quiche blind bakken

Om de bodem echt goed krokant te bakken, kun je 'm het beste eerst blind bakken. Dat doe je door een vel bakpapier over het deeg te leggen en de vorm te vullen met een 'steunvulling'. Dat kan bijvoorbeeld rijst zijn, maar ook droge bonen, erwten, linzen of speciale bakparels. Zet de bodem met de vulling in de oven en bak deze op 180 graden in 15 minuten krokant. Verwijder de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog een paar minuutjes zonder vulling. Laat de bodem afkoelen voor je 'm gaat vullen.

Vulling uit laten lekken

Het is ook belangrijk om 'natte' groenten die je gebruikt zoveel mogelijk uit te laten lekken. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Verdeel dan wat paneermeel over de bodem. Dat kan overtollig vocht uit de vulling opnemen. Laat ook de vulling afkoelen voor je de quiche verder volgens het recept bakt. Wanneer de hartige taart weer uit de oven komt, is het belangrijk om 'm zo snel mogelijk uit de vorm te halen en op een rooster af te laten koelen. Zo voorkom je dat de bodem na het bakken alsnog zacht wordt.

BEKIJK OOK: Lekker vegetarisch: quiche met paddenstoelen en geitenkaas:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden