Coronavaccinatie
Met het Janssen-vaccin kun je sneller op vakantie, maar er zijn ook nadelen
Vanaf woensdag 23 juni kun je zelf kiezen of je een vaccin wilt van Moderna, Pfizer of Janssen. Mensen die een vakantie op de planning hebben staan, zijn waarschijnlijk geneigd om voor het Janssen-vaccin te gaan. Hier heb je namelijk (in elk geval voorlopig) maar één prik van nodig. Maar wist je dat er ook nadelen aan het vaccin zitten?
Mensen die liever een prik met het coronavaccin van Janssen willen, kunnen daar woensdag 23 juni vanaf 10.00 uur een afspraak voor maken. Deze mensen kunnen een prikmoment inplannen via het telefoonnummer 0800-1295. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdagochtend bekend.
Rond 10:00 uur kan wie nog geen prik heeft gehad de keuze maken voor Janssen via:
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) 23 juni 2021
📞 0800-1295
Er is beperkte voorraad beschikbaar. Voordeel: 1 prik is genoeg. Een veilig en effectief vaccin. Laat je informeren.
👉 https://t.co/DwdLf1eCsz pic.twitter.com/9gQqKfu1Aq
Maar is één prik van het Janssen-vaccin wel de oplossing? Volgens de Volkskrant is het belangrijk om rekening te houden met de volgende nadelen.
Je kunt alsnog niet meteen op vakantie
Na een Janssen-prik duurt het nog ongeveer twee tot drie weken voordat je voldoende immuniteit hebt opgebouwd. In Nederland krijg je na je prik meteen een groen vinkje in de vaccinatie-app, maar de kans is groot dat ze in het buitenland toch nog wat eisen stellen aan vakantiegangers. Zo zou het kunnen dat sommige landen je pas na twee of drie weken na de prik binnenlaten. Houd er dus rekening mee dat je ook na het Janssen-vaccin nog even moet wachten voordat je op vakantie kunt.
Je bent minder goed beschermd
Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je beter voor Pfizer of Moderna gaan. Bij deze vaccins ben je namelijk voor 90 tot 95 procent beschermd tegen het coronavirus, terwijl je bij het Janssen-vaccin een bescherming van 77 procent hebt. En dat scheelt toch wel flink…
Bovendien gaan vier academische ziekenhuizen nu onderzoeken wat het effect is van een tweede Janssen-prik. Omdat er meer coronavarianten opkomen, is een aanvullende vaccinatie na het Janssen-vaccin mogelijk noodzakelijk. Dus wellicht moet je na een tijdje alsnóg die tweede prik.
Je hebt meer kans op bijwerkingen
Het Janssen-vaccin geeft meer kans op lichte en ernstige bijwerkingen. Zo krijgen veel mensen de eerste dagen na de prik last van hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn of koorts. Daarnaast komt de zeer zeldzame bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bij Janssen veel vaker voor, met een kans van 1 op 300.000. Bij jonge mensen ligt dit risico waarschijnlijk nóg hoger.
Dokter Rutger legt uit: wat is bloedstolling eigenlijk?
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Volkskrant