null Beeld ANP
Beeld ANP

Metropole Orkest kan toch blijven

Er komt toch subsidie voor het Metropole Orkest, waardoor het kan blijven bestaan. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft dat bepaald nadat ze een herverdeling doorvoert op het budget voor de culturele sector van 2017 tot en met 2020.

Meike BergwerffANP

"Dit voelt als een overwinning”, zegt een woordvoerder van het Metropole Orkest maandag nadat bekend werd dat het orkest kan blijven bestaan. Metropole krijgt de komende jaren toch subsidie van minister Jet Bussemaker (Cultuur). Haar woordvoerder is wat voorzichtig omdat het gerenommeerde orkest officieel nog van niets weet.

Vernieuwing

Bussemaker wil jaarlijks ruim 18 miljoen euro op haar cultuurbegroting vrijmaken om te besteden aan vernieuwing, samenwerking en de ontwikkeling van jonge talenten, zo melden Haagse bronnen maandag. De minister presenteert haar plannen later maandagochtend in Metaal Kathedraal in Utrecht, een broedplaats voor kunstenaars.

Bezuinigingen

Het Metropole Orkest won talloze prijzen in binnen- en buitenland. Door zware bezuinigingen in de cultuursector in de afgelopen jaren had het gezelschap het erg moeilijk. "Aan de kwaliteit en aan de erkenning lag het niet.''

Internationaal

Het muziekgezelschap is in 1945 opgericht en is inmiddels naar eigen zeggen het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld. Het werkt samen met tal van internationale artiesten, treedt op bij de BBC Proms en werkt mee aan diverse muziekprojecten op basisscholen.

Bron en beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden