null Beeld

MH17: een jaar later

De herdenkingen, de nieuwe beelden, het ongeloof, de chaos, het verdriet dat nooit meer weg zal gaan. Een jaar geleden werd vlucht MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Vandaag herdenken Nederland en de rest van wereld de ramp. Een overzicht.

Vera Klandermans

De vlag op het Binnenhof en op alle overheidsgebouwen hangt vandaag halfstok. Vanmiddag begint om 14:00 uur een besloten herdenking in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Ongeveer 1600 nabestaanden van de slachtoffers gaan praten, maar ook muziek maken. Tijdens de plechtigheid worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

Lees ook het verhaal van Silene: “OPEENS WAS IK NIET MEER DE MOEDER VAN BRYCE, MAAR NABESTAANDE”

Eerste bloemen op Schiphol gelegd

Ook op Schiphol wordt stilgestaan bij de ramp. Bij vertrekhal 3, waar vorig jaar ook een bloemenzee lag, zijn de eerste bloemen al neergelegd.

Herdenking in Oost-Oekraïne

Honderden mensen, veelal dorpsbewoners, zijn vanochtend rond 08:45 uur (Nederlandse tijd) in Grabovo (Oost-Oekraïne) bijeengekomen bij het MH17-monument. Daar ging een een processie aan vooraf die begon na een kerkdienst van een uur. Uit de herdenking blijkt dat vele inwoners nog steeds bedroefd zijn na de ramp met vlucht MH17.

Gedenkteken MH17 in Australië onthuld

Bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra is eerder vandaag een gedenkteken onthuld – een plaquette met daarop de namen van alle slachtoffers – tijdens een herdenkingsceremonie. Onder de slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn 39 Australiërs.

Nieuwe beelden

Naast alle herdenkingen zijn er vandaag ook nieuwe beelden opgedoken van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. In de video zijn de eerste momenten te zien waarop de rebellen het rampgebied betreden nadat het vliegtuig is neergehaald. Tussen de smeulende resten en vliegtuigdelen doorzoeken ze de bagage van de passagiers.

Rebellen

De beelden van de lichamen van slachtoffers zijn vaag gemaakt door de Australische nieuwssite News, die de video donderdag heeft gepubliceerd. In het filmpje stelt een van de aanwezige rebellen de vraag: "Van wie hebben ze toestemming gekregen hier te vliegen?" De filmer zegt ook dat het vliegtuig is neergeschoten. Echter wordt er getwijfeld of dit filmpje wel klopt. Mocht je de beelden willen zien, dan kan dat hier.

Bron: ANP, RTLNieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden