Midzomerfeesten

Het midzomerfeest

ChantalBakker

Het midzomerfeest is een echt volksfeest en wordt gevierd ter ere van de zomerzonnewende. In de noordelijke Europese landen is dit de langste dag van het jaar. Als het zomer gaat worden, gaat de zon steeds noordelijker op en onder, en komt zij ook rond het middaguur steeds hoger aan de hemel staan. Na de zonnewende zakt de zon weer langzaam terug.

Zweden

In Zweden wordt midsommarafton (midzomeravond) gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. Er wordt veel gegeten, gedronken en gefeest. Het is echt een feest voor jong en oud. De zaterdag erna wordt er in Zweden midzomerdag (midsommerdagen) gevierd.

Denemarken en Noorwegen

In Denemarken wordt het midzomerfeest ook wel het Sankt Hans Aften genoemd. Langs de kustgebieden zijn grote vreugdevuren op de stranden en in het binnenland rond meren of in parken. In Noorwegen wordt het feest gevierd op de avond van 23 juni en worden ook diverse vreugdevuren ontstoken.

Finland, Estland en Letland

Net als in Denemarken en Noorwegen wordt het midzomerfeest ook in Finland, Estland en Letland met vreugdevuren gevierd. Het feest gaat in deze landen gepaard met veel gezelligheid en het drinken van alcohol. In Letland is het traditie om midzomerkaas te eten.

Ben je eind juni in één van deze landen? Dan zul je versteld staan van de grootse viering van het feest!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden