null Beeld

“Mijn naaktfoto’s stonden opeens online”

De computer van de Deense Emma Holten werd gehackt. Wat volgde was groter dan ze had voorzien. Oude naaktfoto's stonden opeens online en haar persoonlijke gegevens lagen op straat. Ze besloot terug te slaan en bedacht een tegenoffensief: zelf nieuwe naaktfoto's publiceren. "Dit zijn foto's waar ik wel mee instemde."

Meike Bergwerff

Ruim drie jaar geleden merkte Emma dat ze niet meer kon inloggen in haar mail en Facebook. Ze herstelde haar wachtwoorden. Wat volgde waren honderden berichten en mails van mannen. In de mails zaten links naar sites waarop mannen privéfoto's van naakte vrouwen publiceren, zogenoemde wraakpornosites.

Websites

Een ex-vriendje had eens wat erotische foto's van haar gemaakt, die stonden in haar inbox. Deze foto's waren door een onbekende naar de sites gestuurd. Niet alleen foto's stonden online, ook haar gegevens zoals haar adres, werkgever en e-mailadres. De politie kon haar niet helpen, de sites werden vanuit het buitenland gehost. "In 2011 was er nog niet zoveel bekend over dit soort situaties", zegt Emma in de Volkskrant. "Inmiddels is er meer aandacht voor."

Na verloop van tijd realiseerde Emma zich dat ondanks alles wat ze nog in haar leven zou doen, deze foto's altijd online blijven staan. "Het voelt alsof je niet meer het recht hebt om zelf te bepalen hoe je leven eruit zal zien." Het eerste jaar voelde ze zich slecht. "Ik kon aan niets anders denken, je wordt paranoïde. Ik was bang dat mensen me zouden herkennen."

Macht

Wat Emma ook verbaasde is dat het internet volstaat met foto's die veel uitdagender zijn dan de foto's van haarzelf. "Het gaat ze om de macht. Het gaat de mannen erom dat de foto's zonder mijn toestemming zijn geplaatst. Dat ik een geheim met me meedraag en eronder lijd. Die vernederende context vinden ze opwindend." De Deense krijgt berichten van doorsneemannen. "Jongens, studenten, vaders, ze sturen gewoon berichten vanaf hun eigen Facebook-account. Blijkbaar gelden er online andere regels en is het een soort universum waarin het normaal is om vrouwen zo te behandelen."

Schaamte

Uiteindelijk ontstond het idee om foto's online te zetten waar zij zelf mee instemde. "Ik ben nu geen vogelvrij object maar iemand van vlees en bloed.Ik wil de schaamte van me afwerpen en mijn leven weer in eigen hand nemen." Ze snapt dat er mensen zijn die denken: eigen schuld, je hebt zelf die foto's laten nemen. "Maar die mensen denken op dat moment precies hetzelfde als de mannen die op die sites zitten: dat ik het niet zou verdienen om normaal behandeld te worden. Het waren privéfoto's, iedereen heeft het recht om die te nemen."

Instemming

Door niet te reageren op de foto's die het web over gingen, leek het alsof Emma erin meeging, vindt ze. "Alsof ik ook vond dat ik me moest schamen. Maar ik geneer me niet voor mijn seksualiteit. Het draait om instemming: ík ben degene die hierover beslist." Bij de foto's publiceerde ze een artikel waarin ze het woord 'instemming' analyseerde. "Met de nieuwe foto's wilde ik laten zien: dat ik naakt op internet sta, betekent niet dat je mij en al die andere slachtoffers niet serieus hoeft te nemen."

Bron: de Volkskrant

Foto: Cecilie Bødker/de Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden