Mimi Reinhardt (107), secretaresse van Schindlers lijsten, overleden
 Beeld AFP
Mimi Reinhardt (107), secretaresse van Schindlers lijsten, overledenBeeld AFP

Mimi Reinhardt (107), secretaresse van Schindlers lijsten, overleden

Mimi Reinhardt is op 107-jarige leeftijd overleden. Reinhardt is de vrouw die voor de Duitse Oskar Schindler lijsten met namen opstelde om Joden te helpen tijdens de Holocaust. Het verhaal van Schindler wordt verteld in het boek Schindler’s Ark en de film Schindler’s List.

Ismay GijsenAFP

“Mijn oma, zo dierbaar en zo uniek, is op 107-jarige leeftijd overleden”, schreef haar kleindochter Nina in een bericht aan nabestaanden.

Naamlijsten

Reinhardt was als secretaresse van Schindler verantwoordelijk voor het opstellen van naamlijsten van Joodse arbeiders uit Krakau. Deze mensen mochten in Schindlers fabriek werken en konden zo worden gered van deportatie naar nazivernietigingskampen. Door de lijsten zijn zo’n 1300 mensen gered.

Werken voor Schindler

De Joodse Reinhardt is geboren in Oostenrijk en werkte tot 1945 voor Schindler. Na de Tweede Wereldoorlog besloot ze om in New York te gaan wonen, maar in 2007 verhuisde ze naar Israël waar haar enige zoon woont.

Nog zo’n ontroerend en heldhaftig verhaal is dat van verzetsheldin Betty. Zij redde honderden Joodse kinderen:

Bron: The Guardian

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden