null Beeld

Minder vlees eten lijkt populair, maar vleesconsumptie is juist gestegen

Waar je zou verwachten dat de vleesconsumptie de laatste tijd is gedaald, is deze juist gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit.

Daphne Dorgelo

Een bijzondere uitkomst, want nog maar 1,5 maand geleden meldde marktonderzoeker IRI dat de verkoop van vleesvervangers stijgt en dat mensen juist mínder vers rund- en varkensvlees kopen. Dat hebben zij gemeten aan de hand van kassagegevens van de grootste supermarkten.

Groter onderzoek

De Wageningen Universiteit, die al jaren onderzoek doet naar de vleesconsumptie in opdracht van Stichting Wakker Dier, spreekt dit dus tegen. "In heel 2018 was het vleesverbruik per persoon 77,2 kilogram. In 2017 was dat nog 76,6 kilogram", vertelt een van de onderzoekers, Hans Dagevos. Hij geeft aan dat de methode van de universiteit meer omvattend is. Zij pakten het breder aan en hebben ook naar horeca gekeken. "Dat is enorm van invloed."

Zeker geen daling

En daaruit hebben ze geconcludeerd dat in 2018 de totale vleesconsumptie juist weer iets is gestegen. Dat is voor het eerst sinds 2009, toen er een voorzichtige daling was. Dat zou kunnen liggen aan de warme zomer van 2018. We steken dan natuurlijk maar al te graag de barbecue aan. "Tijdens die feestjes wordt er vaak ook meer vlees gegeten dan gemiddeld." Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt daarnaast aan NOS dat de vleesmarkt op dit moment in elk geval geen krimp vertoont.

Hoe tegenstrijdig dit ook lijkt anno 2019, want de trend ging de laatste jaren volgens Wakker Dier toch echt de andere kant op: "Vegetarisch, veganistisch, flexitarisme, dus dat mensen minder dagen per week vlees op tafel zetten. Plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper 1 vegetarische optie op de menukaart stond, zijn er tegenwoordig vele. Maar blijkbaar is dat allemaal nog niet genoeg", zegt Anne Hilhorst van de organisatie. Kopen mensen hun vlees niet in de supermarkt, dan doen ze het dus wel bij een horecagelegenheid.

Is het gevaarlijk voor je gezondheid om elke dag vleeswaren te eten? We vroegen het aan winkelend publiek, maar de voorbijgangers werden het niet eens... De 1 eet elke dag vleeswaren, de ander praktisch nooit.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden