Getty Images Beeld Getty Images/Westend61
Getty ImagesBeeld Getty Images/Westend61

Minister De Jonge: “Coronaprik begin 2022 beschikbaar voor kinderen van 5 tot 12 jaar”

Over het algemeen verloopt een corona-infectie bij kinderen tussen de 5 en de 12 jaar vrij mild. En toch wegen de voordelen van een vaccinatie op tegen de nadelen, vindt de Gezondheidsraad. Het demissionair kabinet neemt dat advies nu over. Dat betekent dat alle kinderen in deze leeftijdsgroep begin 2022 een uitnodiging voor een prik op de deurmat kunnen verwachten.

Luna van LaarenGetty Images/Westend61

Minister De Jonge maakte dat vrijdagmiddag bekend.

Scholen en sportclubs open

Veel basisschoolkinderen raken momenteel besmet met het virus. Door ook deze kinderen te vaccineren, bestaat de kans dat er minder maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus terug te dringen. Een van de voordelen die de Gezondheidsraad noemt, is het open kunnen houden van scholen en sportclubs.

Daarbij noemt de Gezondheidsraad nog een gezondheidsvoordeel: het terugdringen van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Een heel klein deel van alle kinderen krijgt een poos na de coronabesmetting namelijk last van MIS-C: een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. Door ook kinderen te vaccineren, denkt de Gezondheidsraad zo’n 100 tot 150 van dit soort situaties te kunnen voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

En de bijwerkingen dan? ‘Die wegen niet op tegen de voordelen’, aldus de Gezondheidsraad. In de meeste gevallen zijn deze vrij mild. Kinderen krijgen ‘slechts’ een derde van de dosis die oudere kinderen en volwassenen toegediend krijgen.

In hele zeldzame gevallen kan er myocarditis - een ontsteking van de hartspier - optreden. In de rest van de wereld zijn daar echter nog geen gevallen van geconstateerd. Wel zijn miljoenen kinderen in de VS, Canada en Israël al gevaccineerd. En de kans dat de hartspier door een corona-infectie ontstoken raakt, is vele malen groter.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden