null Beeld

Minister Grapperhaus: “Alle evenementen tot 1 juni verboden”

Maandagavond spraken onder meer premier Rutte en minister Grapperhaus tijdens een live een persconferentie op televisie opnieuw het Nederlandse volk toe. Ditmaal over aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Afgelopen weekend stonden kranten en social media vol met foto's van groepen mensen die bij elkaar kwamen. In het bos, op het strand of in het park: op allerlei plekken lapten mensen de maatregel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden aan hun laars.

Help de zorgverleners

Premier Rutte nam tijdens de persconferentie als eerste het woord. Hij toonde zijn waardering voor het harde werken in ziekenhuizen en de samenwerking tussen ziekenhuizen om coronapatiënten zo goed mogelijk te verzorgen. "Jullie werken hard, wij gaan ons allemaal aan de regels houden", sprak hij.

Ook drukte Rutte vooral jongeren nogmaals op het hart: "Denk niet dat het wel losloopt. Je leeft niet alleen voor jezelf. Doe het voor de ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid."

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie kwam vervolgens met aangescherpte maatregelen. De belangrijkste: tot 1 juni zijn alle evenementen en bijeenkomsten verboden. Dat geldt ook voor samenkomsten van minder dan 100 personen.

Forse boetes

Mensen die in groepen van meer dan 3 personen samenkomen en geen 1,5 meter afstand van elkaar houden, kunnen een boete verwachten. "We moeten onszelf disciplineren. We hebben geen andere keuze", zo sprak de minister. De boetes kunnen oplopen tot 400 euro per persoon.

Moet je naar de supermarkt? "Doe dat dan alleen", aldus de minister. Gezondheidsminister De Jonge voegt later nog een maatregel toe: als 1 gezinslid koorts heeft, blijft het hele gezin thuis.

Ook Grapperhaus prees nogmaals het geweldige werk van alle hulpverleners. "Laten we ze helpen en zo veel mogelijk thuis blijven."

Kun jij wel fluiten naar je geboekte vakantie door het coronavirus? Zo krijg je je geld terug:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden