null Beeld

Minister Hugo de Jonge: “Mijn vrije tijd gaat naar mijn vrouw en kinderen”

Het Libelle Nieuwscafé streek op maandag 3 december 2018 neer in Café Dudok in Den Haag. Als speciale gasten waren Erica Terpstra (die ook de Libelle STER uitreikte) en Minister van volksgezondheid en sport Hugo de Jonge aanwezig.

Meike Heuer

Gesprekleidster Ebru Umar ging in gesprek met de minister. Dat de zorg een thema is waar veel over te zeggen is, werd al snel duidelijk. Libelle-lezeressen uit het publiek kwamen met de ene vraag na de andere. En minister Hugo de Jonge met het ene scherpe antwoord na de andere.

Baard

Ebru ging luchtig van start met haar vragen: "Minister, waarom heeft u eigenlijk een baard?", waaruit bleek dat ze zijn baard niet zo geslaagd vond. Een groot aantal Libelle-lezeressen ging hierin mee. Waarop hij vervolgens antwoordde: "Nou, dan weet ik wat mij te doen staat!" Afscheren, dus.

Mantelzorg

Na een aantal van dit soort luchtige vragen, was het de beurt aan lezeressen uit de zaal om hun vragen te stellen aan de minister. Dat deden ze volop. Je merkte dat het thema zorg erg leefde onder de mensen in de zaal. Er werden namelijk veel vragen gesteld over mantelzorg, eenzaamheid onder ouderen, vrijwilligers en initiatieven in de zorg. De Jonge legde uit dat vrijwilligers in de zorg essentieel zijn: "Als de ministers een maand lang thuis blijven zal de wereld gewoon blijven draaien. Maar als vrijwilligers het werk neerleggen stopt alles binnen een dag." Volgens hem moet er vanuit de politiek dan ook beter gezorgd worden voor alle mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg.

Boos

Een fervent twitteraar uit de zaal vertelde dat ze niet begrijpt dat er zo weinig uitgelegd wordt bij politieke beslissingen. "Op Twitter staat het bomvol met boze berichten, waarom doen jullie daar niks mee?" Waarop de minister antwoordde: "Ik krijg zoveel twitterberichten per dag, om iedereen te kunnen beantwoorden zou ik extra mensen in dienst moeten nemen. Maar je hebt gelijk, beslissingen moeten goed uitgelegd worden. Al is dat soms lastig omdat wij vaak eerst op juridisch gebied moeten uitzoeken hoe iets zit voordat we het 'goed' kunnen uitleggen."

Eenzaam

"Maar bent u dan nooit eenzaam als minister en vicepremier?", vraagt Ebru zich af. "Nee, ik ben natuurlijk veel met collega's", antwoordt de minister. "Of ik vaak thuis ben? Ik heb met mijn vrouw afgesproken dat ik doordeweeks minimaal één keer per week thuis eet. Ik heb twee kinderen: één zoon van dertien en een dochter van elf. Daar wil ik natuurlijk ook zoveel mogelijk vrije tijd aan besteden. Daarom sta ik op de vroege zaterdagochtend afwisselend bij hen aan het hockey- en het voetbalveld."

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden