null Beeld

Mis het niet: vannacht kun je een bloedmaan zien

Vannacht is het zover: we kunnen dan (als het niet bewolkt is) een bloedmaan zien. Vergeet je wekker niet te zetten, dus! 

Tessa Heinhuis

Bij een volledige verduistering kleurt de maan koperrood, dat heet een bloedmaan. Als de maan groter is dan anders en meer licht geeft, heet dat een supermaan.

Dat duurt nog even

De volledige verduistering, waarbij de maan zich helemaal in de schaduw van de aarde bevindt, begint om 02.11 uur. Tussen 04.11 uur en 05.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 07.24 uur is het voorbij. De volgende volledige eclips die in Nederland grotendeels goed te volgen is, is in 2019.

Dat verklaart de kleur

Hoe dat precies werkt? Tijdens de totale eclips kan direct zonlicht de maan niet bereiken. Maar er valt nog wél zonlicht langs de aarde door de dampkring op de maan. Daardoor krijgt de maan een rode gloed.

Wees op tijd

Mist en laaghangende bewolking kunnen het kijken wat lastig maken. De kans op een bewolkte hemel is het grootst in het noorden van het land en het kleinst in het zuidwesten. Vroeg kijken, geeft volgens de meteorologen de beste kans om de maansverduistering te zien.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden