Peter R. de Vries Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Peter R. de VriesBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) overleden

Zojuist is het verdrietige nieuws bekend gemaakt dat Peter R. de Vries is overleden aan de gevolgen van de schietpartij op dinsdag 6 juli. De misdaadverslaggever is 64 jaar geworden.

RedactieBrunopress/Patrick van Emst

RTL Boulevard, de werkgever van Peter, laat het volgende weten: “Op verzoek van de familie, partner en dierbaren van Peter R. de Vries, delen wij met jullie het onbeschrijfelijk verdrietige nieuws dat Peter vandaag op donderdag 15 juli is overleden aan de gevolgen van de schietpartij van dinsdag 6 juli jl. Peter is 64 jaar geworden.”

“Trots en tegelijkertijd ontroostbaar”

“Peter heeft geknokt tot het einde,” zo laten zijn familie en partner weten. “Maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

“De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten.”

Gestreden voor zijn leven

Vorige week dinsdag werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij was die avond te gast in het programma RTL Boulevard en was vanuit de studio onderweg naar de parkeergarage. De verslaggever werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis waar hij heeft gestreden voor zijn leven.

Reactie familie

De zoon van Peter R. de Vries, Royce de Vries, bracht woensdagochtend namens de familie een eerste reactie naar buiten. Op Twitter schreef hij: “Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden.”

Herinnerd als een goede vader

In april 2019 was Peter te gast in de podcast 30 Minuten Rauw van Ruud de Wild. Destijds vroeg de radio-dj Peter het volgende: “Ik hoop het niet, maar stel je nou voor. Je loopt vanmiddag uit puur geluk onder tram 13 en je bent er niet meer. Wat moet er vanavond in het 8 uur Journaal gezegd worden?”

Daarop reageerde Peter als volgt. “Dat ik een goede vader was. Voor de rest maakt het me niet uit.” Hij was niet bezig met iets ‘nalaten’. “Ik heb geleerd dat je altijd voor- en tegenstanders hebt. Wat je ook doet, je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Dus vind ik eigenlijk het enige belangrijke wat mijn kinderen van mij zeggen.”

Peter R. de Vries op televisie

Peter R. de Vries werd bij het grote publiek bekend door zijn televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever dat van 1995 tot 2012 te zien was op televisie. De laatste jaren was hij vaak te gast in talkshows om over binnenlandse en buitenlandse zaken te praten. Ook was hij sinds een jaar de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten.

Inzet voor cold cases

De Vries heeft zich naast zijn werk als misdaadverslaggever ook altijd ingezet voor het oplossen van cold cases. Hierover zie hij in een ­interview met Trouw in 2013 : “Als kinderen iets wordt aangedaan, voelt dat als ultiem onrecht. Dat is wel een drijfveer om hun zaken uit te zoeken. Daar ga ik voor, daar wil ik strijd voor leveren. Mijn levensmotto is: zonder strijd geen overwinning.”

Belangrijke zaken

Zijn onderzoek naar de Puttense moordzaak was een van zijn belangrijkste zaken. Hij zorgde ervoor dat de twee veroordeelde mannen, die volhielden onschuldig te zijn, uiteindelijk op vrije voeten kwamen en een schadevergoeding van 900.000 euro kregen. Vorige maand nog startte hij ook een inzamelingsactie om een miljoen euro bij elkaar te krijgen voor de gouden tip in de zaak Tanja Groen, de vrouw die in 1993 op 18-jarige leeftijd verdween. Ook stond hij de familie van Nicky Verstappen, de 11-jarige jongen die in 1998 dood werd gevonden op de Brunssummerheide, bij als woordvoerder. In de zaak Willem Holleeder speelde Peter R. de Vries ook een belangrijke rol. Hij bracht de zussen van Holleeder in het geheim in contact met het Openbaar Ministerie en getuigde zelf ook in het proces.

Natalee Holloway

Een van zijn bekendste en wereldwijd beroemdste zaken was de zaak Natalee Holloway waarover hij een televisie-uitzending maakte. In die uitzending waren beelden te zien waarop Joran van der Sloot in een auto vol verborgen camera's uitgebreid vertelde over de moord. Peter R. de Vries kreeg voor deze uitzending een Emmy Award.

Bron: Trouw.nl, NOS.nl, RTL Boulevard

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden