Fréderique bij Humberto. Beeld Screenshot - Humberto - RTL
Fréderique bij Humberto.Beeld Screenshot - Humberto - RTL

Indrukwekkend

Mishandelde Frédérique (14) bij ‘Humberto’: “Ik ben niet de enige die dit overkomt”

Toen ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje is, werd de 14-jarige Frédérique zwaar mishandeld. Inmiddels is Frédérique fysiek bijna hersteld, maar het voorval laat een diepe indruk achter. Bij Humberto vertelt ze daarover.

RedactieScreenshot - Humberto - RTL

Een gebroken neus, gebroken tanden, blauwe ogen, een gescheurde lip en verschillende zwellingen. Met dat letsel werd Frédérique zo'n twee weken geleden naar het ziekenhuis gebracht nadat zij werd mishandeld in een speeltuin. Inmiddels is een 14-jarige jongen aangehouden voor de mishandeling.

Steun

De afgelopen weken ontving Frédérique veel aandacht en steun. In de media, maar ook thuis. Ze ontvingen duizenden kaarten, cadeaus en boeketten. Iedereen leeft mee met de 14-jarige die opkwam voor zichzelf en vlak voor de mishandeling de legendarische woorden ‘ik ben wie ik ben. En jij mag zijn wie jij wilt zijn’ uitsprak.

Niet de enige

Bij Humberto praat Frédérique voor het eerst zelf over het voorval. Dat doet ze om aandacht te vragen voor dit zinloze geweld. “Ik ben niet de enige die dit overkomt”, zegt ze dan ook. Daarmee verwijst Frédérique naar geweld richting mensen vanwege hun seksuele geaardheid of gender.

Herinnering

De aanval die Frédérique zelf onderging, is een vage herinnering voor haar. “Ik was gewoon aan het afspreken in Westwijk met vrienden. We werden lastiggevallen door jongens van ongeveer tien tot twaalf jaar oud.” De jongens vroegen naar Frédériques gender en geaardheid. Ze vroeg hen om weg te gaan.

Even later kwam een van de jongens toch terug. Weer vroeg hij naar haar gender. “Toen zei ik: ‘Laat me met rust’. Vanaf daar is het vaag. Ik herinner me alleen nog maar een klap in m’n gezicht en dat ik bloed moest overgeven.”

Blauwe plek

Na een ziekenhuisopname en een herstelperiode van twee weken, voelt Frédérique zich fysiek beter. “Alleen m’n neus voelt soms nog als een blauwe plek.”

Zijn wie je wil zijn

Afsluitend wordt Frédérique gevraagd of ze nog iets wil zeggen tegen haar leeftijdsgenoten. Daar heeft ze een duidelijk antwoord op: “Het maakt niet uit wat iemand erover zal zeggen, je mag zijn wie je wil zijn.”

Reacties

Op sociale media zijn de kijkers van Humberto lyrisch over het interview. Op Twitter wordt Frédérique geprezen om haar volwassen houding en haar positiviteit. Velen vinden haar een grote inspiratie. Ook Humberto krijgt complimenten. De manier waarop hij het interview ingaat, creëert volgens de kijkers een veilige sfeer waarin Frédérique haar verhaal kan doen en mag zijn wie ze wil zijn.

Bron: Humberto, Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden