ANP


, Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
ANP,Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Mishandelde Frédérique (14) dankbaar voor steunbetuigingen: ‘Het overdondert me’

Frédérique, het 14-jarige meisje dat maandag door een 14-jarige jongen werd mishandeld, heeft voor het eerst zelf gereageerd op het voorval. In een telefonisch gesprek met het NOS Jeugdjournaal laat ze weten dat het goed met haar gaat en ze overweldigd is door de vele steunbetuigingen die ze heeft ontvangen.

Mishandeling

“Een aantal tanden is kapot, maar voor de rest heb ik geen pijn. Ook helemaal niet aan mijn neus,” aldus Frédérique.

“Ik word er echt emotioneel van”

Het 14-jarige meisje werd maandag mishandeld nadat ze een jongen op straat had geweigerd te antwoorden op de vraag of ze een jongen of een meisje was. Haar vader vertelde in de media over wat haar was overkomen en hoe ze op de jongen had gereageerd. Veel mensen zijn geschrokken van het incident en leven met Frédérique mee. Ze heeft inmiddels honderden brieven en pakketjes ontvangen om haar een hart onder de riem te steken en dat doet haar goed, zo vertelt ze. “Ik weet niet hoe ik hier ooit bedankt voor kan zeggen. Ik word er echt emotioneel van. Je ziet hoe ontzettend mensen meeleven. Veel ouders schrijven hoe boos ze zouden zijn als dit hun kind zou overkomen en hoe trots ze op me zijn. Dat ze voor me klaar staan. Het overdondert me.”

Bloemen naar bejaardenhuizen

Omdat ze zo ontzettend veel pakketjes heeft ontvangen, heeft Frédérique besloten ze een deel wil weggeven. Ik vind het heel jammer als ik het in mijn kamer zet, terwijl ik weet dat ik heel veel anderen er ook blij mee kan maken.” Ze is van plan om de bloemen aan bejaardenhuizen te geven en de ballonnen aan kinderziekenhuizen.

“Ik zie mezelf als een persoon”

Frédérique denkt dat het vermoeden van de politie, dat het om lhbti-gerelateerd geweld gaat, klopt. “Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan, aangezien sommige mensen niet weten wat ze zijn of willen zijn.” Zelf worstelt ze hier niet echt mee. “Ik zie mezelf als een persoon, het maakt mij niet uit of mensen mij een jongen of een meisje noemen. Je kunt het genderfluïde noemen. Ik ben natuurlijk geboren als meisje en ik ben gewend dat mensen mij een meisje of zij noemen, of haar. Maar als mensen mij een hij noemen voel ik me niet beledigd. Ik denk dat het me niet heel veel uitmaakt.”

Geen straf

Hoewel ze blij is dat er een verdachte is opgepakt, hoeft hij van haar niet per se straf te krijgen. “Ik snap de woede wel van andere mensen, want dit hoort niet te gebeuren. Maar ik vind woede overbodig.” Ze voelt ook mee met de ouders van de jongen. Die zitten nu ook thuis en weten dat hun kind in de cel zit. Dat lijkt me ook een heel naar gevoel om te hebben.”

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden